Wnętrze

I Turniej Tańca Towarzyskiego

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych

Neue Schule, Evangelische Volksschule u. Mädchen Mittelschule, Liceum Ogólnokształcące im. Henryka Brodatego

1912-1913

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lwówku Śląskim – szkoła w Lwówku Śląskim powstała z połączenia Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Brodatego i Zespołu Szkół Zawodowych. Liceum Ogólnokształcące powstało w 1946 roku z inicjatywy społecznej Towarzystwa Przyjaciół Szkoły Średniej w Lwówku Śląskim. Zespół Szkól Zawodowych rozpoczął swoją działalność w 1979 roku. w obiekcie przedwojennej Szkoły Rolniczej potocznie zwanym „Babcią”. Obecnie dyrektorem szkoły jest Andrzej Bielak. Budynek ...
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lwówku Śląskim – szkoła w Lwówku Śląskim powstała z połączenia Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Brodatego i Zespołu Szkół Zawodowych. Liceum Ogólnokształcące powstało w 1946 roku z inicjatywy społecznej Towarzystwa Przyjaciół Szkoły Średniej w Lwówku Śląskim. Zespół Szkól Zawodowych rozpoczął swoją działalność w 1979 roku. w obiekcie przedwojennej Szkoły Rolniczej potocznie zwanym „Babcią”. Obecnie dyrektorem szkoły jest Andrzej Bielak. Budynek Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych (ZSOiZ): (wcześniej Liceum) został wzniesiony w latach 1912/1913 według planu miejskiego budowniczego Möllera. Budynek jest zaprojektowany tak, aby wszystkie klasy miały okna skierowane na wschód. Na dachu istnieje platforma do obserwowania nieba. Fasadę zdobią reliefy. Od południa znajduje się zegar słoneczny ze znakami zodiaku. Na fryzie ponad wejściem znajdują się sceny z niemieckich bajek: Szczęśliwy Jaś, Stoliczku nakryj się, Siedmiu zuchów ze Szwabii. Pod spodem w obramieniu drzwi przedstawione są dzieci idące do szkoły.

Na dziedzińcu dobudowano ujęcie z wodą pitną oraz fontannę z dziewczynką i gęsiami autorstwa rzeźbiarza Pawła Schulca z Wrocławia. Na szkole znajduje się tablica z okazji 50-lecia z tekstem: 1946–1996. Nauczycielom Liceum Ogólnokształcącego im. Henryka Brodatego we Lwówku Śl. W 50 rocznicę powstania szkoły. Władze miasta. Absolwenci.

Za

Szkoła Ewangelicka w Lwówku Śląskim.
    komentarze: 0
    Przedwojenna Szkoła Ewangelicka, kolorowa wersja pocztówki http://wroclaw.hydral.com.pl/224481,foto.html.
    Szkoła ewangelicka we Lwówku Śląskim.
    Widok na szkołę