Cmentarz przykościelny

Pomnik upamiętniający dawnych proboszczów

Plebania

Kościół św. Piotra i św. Pawła

Kirche

Neogotycki kościół parafialny pw. św. Piotra i Pawła wybudowany w 1874 r. W barokowym ołtarzu bocznym z pocz. XVIII w. zbudowanego w kształcie ramy z bogatą dekoracją o motywach akantowych z rzeźbami puttów, aniołów i gołębicy Ducha Św. umieszczony jest barokowy obraz Matki Boskiej Wspomożenia. Uwagę zwraca kamienna chrzcielnica z 1539 r. z ośmioboczną pokrywą miedzianą.Ponadto w kościele podziwiać można barokową rzeźbę Jana Chrzciciela, rokokową monstrancję z 2 połowy XVII w., oraz rokokowy relikwiarz ...
Neogotycki kościół parafialny pw. św. Piotra i Pawła wybudowany w 1874 r. W barokowym ołtarzu bocznym z pocz. XVIII w. zbudowanego w kształcie ramy z bogatą dekoracją o motywach akantowych z rzeźbami puttów, aniołów i gołębicy Ducha Św. umieszczony jest barokowy obraz Matki Boskiej Wspomożenia. Uwagę zwraca kamienna chrzcielnica z 1539 r. z ośmioboczną pokrywą miedzianą.Ponadto w kościele podziwiać można barokową rzeźbę Jana Chrzciciela, rokokową monstrancję z 2 połowy XVII w., oraz rokokowy relikwiarz z końca wieku XVIII.

Wronin. Sklep, szkoła, gospoda, pałac i kościół.
    Grzędzin. Kościół, plebania, szkoła i sklep Johanna Kiasa (zamienione ...