Wnętrze kościoła

Kościół ewangelicki (ruina)

Evangelische Kirche Alt Jäschwitz

Istnieje częściowo

Thor - Admin°: Drewniany dom modlitwy powstał w 1744 r. Murowany kościół ewangelicki zbudowano dopiero w latach 1842 - 1844. Istnieje zresztą do dziś, chociaz opuszczony w 1945 r. jest teraz ruiną. Pastorówka z przełomu XIX i XX w. pełni obecnie funkcję biblioteki. Obydwa budynki widac tu .

Na małym wzgórzu wznoszą się ruiny ewangelickiego kościoła imienia Trójcy Przenajświętszej.
Budowę drewnianej świątyni rozpoczęto w 1741 roku.

W 1744 roku wiernym została udostępniona świątynia o konstrukcji szachulcowej, jednak w latach 1842-1844 na jej miejscu powstał potężny murowany kościół.
W 1855 roku budowla doczekała się remontu.
I to najprawdopodobniej był ostatni remont w jej historii.
Kościół został najprawdopodobniej zaprojektowany przez Engelhardta Gansela.
Engelhardt był pochodzącym z Bolesławca architektem, który swoje doświadczenie zdobywał podczas studiów w Anglii a także w trakcie wielu podróży, między innymi do: Belgii, Szwajcarii, Austrii. Co ciekawe w biografii tej postaci możemy znaleźć informację jakoby był on współzałożycielem loży masońskiej "Pod złotym łańcuchem" a także pasjonatem alchemii!
Być może to masońskie zamiłowanie do symbolizmu zaowocowało ulokowaniem świątyni względem stron świata. Świątynia ta jest bowiem orientowana, czyli jej prezbiterium z ołtarzem skierowane są na wschód.
A dlaczego wschód?
Ponieważ stamtąd według wierzących ma nadejść Chrystus podczas paruzji, czyli drugiego zstąpienia na ziemię.
Kościół zbudowano na planie prostokąta: od zachodu zakończony jest wieżą na planie kwadratu, natomiast od wschodu pięciokątną absydą.
Sama świątynia jest dwukondygnacyjna, zaś wieża trzykondygnacyjna.
Pierwotnie wieża była zwieńczona wysokim hełmem iglicy, obecnie iglicy brak...
Na wieży pozostały jedynie fragmenty zegara, nadgryzione przez czas.
Budynek wzniesiono z ciosów piaskowcowych, które ozdobione są lizenami, czyli filarami nieznacznie wystającymi przed lico ściany. Lizeny w przeciwieństwie do pilastrów charakteryzują się brakiem zdobień - takie rozwiązanie architektoniczne jest charakterystyczne dla architektury romańskiej i neoromańskiej.
Otwory okienne znajdują się w dwóch rzędach: górne okna wydłużone i dużych rozmiarów, osadzone w uskokowych obramowaniach, dolne zaś mniejsze i oparte na wspólnym gzymsie z okiennicami nad nimi.
Z ciekawostek architektonicznych w bryle budowli możemy wyróżnić pseudotransept, który został stworzony przez nadanie zarysowania nawy poprzecznej, a także westwerk, który jest niczym innym jak umieszczoną poprzecznie do nawy rozbudowaną częścią kościoła.
Całość wieńczy wieża do której prowadziły schody w narożach, a sam westwerk jest dostępny przez wejście główne zwieńczone portalem.
Po 1945 roku, kiedy ewangelicy zostali wywiezieni za nową granicę, a sam kościół pozbawiony wiernych – opuszczony budynek zaczął więc chylić się ku upadkowi i zamieniać w ruinę.
Za:

Stare Jaroszowice na pocztówce litograficznej. Panorama miejscowości, ...