Kościół ewangelicki (dawny)

Obok dzisiejszego kościoła p.w. św. Józefa stał kiedyś bardzo okazały ewangelicki kościół, którego budowę rozpoczęto w 1654 roku na miejscu starszego, zniszczonego w trakcie działań wojny trzydziestoletniej 1618 - 1648. Nową wieżę dobudowano w latach 1742 - 1743. Była to tzw. świątynia graniczna. Jej przeznaczeniem było umożliwienie uczestniczenia w nabożeństwach ewangelikom z pogranicznych księstw, gdzie kult ich był zakazany. Miał on rzadko spotykany rzut w pełni rozwiniętego krzyża greckiego. ...
Obok dzisiejszego kościoła p.w. św. Józefa stał kiedyś bardzo okazały ewangelicki kościół, którego budowę rozpoczęto w 1654 roku na miejscu starszego, zniszczonego w trakcie działań wojny trzydziestoletniej 1618 - 1648. Nową wieżę dobudowano w latach 1742 - 1743. Była to tzw. świątynia graniczna. Jej przeznaczeniem było umożliwienie uczestniczenia w nabożeństwach ewangelikom z pogranicznych księstw, gdzie kult ich był zakazany. Miał on rzadko spotykany rzut w pełni rozwiniętego krzyża greckiego. Dla mieszczenia jak największej liczby wiernych (800 osób) służyły liczne empory. Kościół został zniszczony przez pożar w 1783 roku. Odbudowany, służył do 1945 roku, kiedy to częściowo zniszczony, popadł w następnych latach w ruinę i ostatecznie został rozebrany w 1954 roku. Jedyna pozostałość po świątyni ewangelickiej - to pusty plac . Płyty nagrobne pochodzące z kościoła ewangelickiego. Pozostałe można obejrzeć na dziedzińcu zamkowym w Głogowie . Obok kościoła ewangelickiego w Trzęsowie stała kaplica grobowa rodu von Lasowskÿ pochodząca z 1735 roku (widoczna przed kościołem na zdjęciu ) - po jej współczesnej rozbudowie - poświęcono 13.12.1981r. kościół katolicki św. Józefa.Wg.

Trzęsów - gorzelnia, pałac, kościół.
    Trzęsów - pałac, kościół.