Budynek nr 3-4a (d. gazownia)

Städtisches Gaswerk

[www.dolnoslaskiosd.pl]: "W roku 1863 w Sobięcinie oddano do użytku pierwszą wałbrzyską gazownię dalekosiężną. Wszystko wskazuje na to, że była to miejska gazownia usytuowana przy obecnej ulicy Dojazdowej, powyżej nieistniejącego już dworca kolejowego. Tam też można odnaleźć charakterystyczne ślady po dawnej gazowni."
Wg planu z roku 1915 obiekt ten składał się z dużego budynku oraz dwóch zbiorników na gaz. Budynek podzielony był na część mieszkalną, siedzibę dyrekcji oraz część produkcyjną. Budynek ...
Wg planu z roku 1915 obiekt ten składał się z dużego budynku oraz dwóch zbiorników na gaz. Budynek podzielony był na część mieszkalną, siedzibę dyrekcji oraz część produkcyjną. Budynek istnieje do dzisiaj - jest częściowo zamieszkany. Po jednym ze zbiorników pozostał tylko fundament, a w miejscu, gdzie stał drugi obecnie stoją komórki i znajduje się ogródek.
Jak się dowiedziałem od mieszkańców budynku, jeszcze w latach siedemdziesiątych ub. wieku był to teren Gazowni. Po przeprowadzce Gazowni budynek został częściowo zaadaptowany na mieszkania. Zbiorniki zostały rozebrane w latach osiemdziesiątych.
Prawdopodobnie zbiornik gazu widoczny na zdjęciu to jeden ze zbiorników Gazowni Miejskiej.

Plan Gazowni Miejskiej Wałbrzycha z 1915 roku. Do dzisiaj przetrwał ...