Portale

Kaplica grobowa

Epitafia zewnętrzne

Wnętrze kościoła

Kościół św. Mikołaja

Begrabniskirche St. Nicolai, Nikolaikirche

Kościół św.Mikołaja to najstarszy kościół złotoryjski wybudowany na górze Mikołaja miejscu, na którym znajdowała się pierwsza osada górników złota. Prawdopodobnie jeden z okręgów w którym wydobywano złoto. Św. Mikołaj jest pierwszym patronem górników Europy Zachodniej (dziś za patronkę uważa się Św. Barbarę) a to stamtąd właśnie Książe Bolesław Wysoki sprowadził kolonistów na swoje ziemie – fachowców od górnictwa złota.
Pierwsza wzmianka źródłowa o Kościele pochodzi z roku 1217. Częściowo zniszczony ...
Pierwsza wzmianka źródłowa o Kościele pochodzi z roku 1217. Częściowo zniszczony w czasie wojny 30-letniej. Przebudowany w latach 1591-1595. Od XVII w. był używany przede wszystkim jako świątynia pogrzebowa. W czasie wojen napoleońskich w 1813 r. w kościele znajdował się lazaret. W roku 1834 zamożna rodzina Seibit dobudowała od północy swoje mauzoleum. W 1840 roku pożar zniszczył kościół. Ponownie odbudowano go w l. 1841-1842, wtedy też kościół zmienił wygląd zewnętrzny. Z tego czasu przetrwał wystrój wnętrza – piętrowe empory, drewniana ambona z baldachimem wsparta na jednym filarze oraz ołtarz. Organy z 1842 r. rozebrane zostały po II wojnie światowej. Od XVI w do 1962 r. użytkowany był przez protestantów. W 1964 r. kościół przejęła parafia polsko-katolicka nadając mu wezwanie Św. Krzyża. Kościół został poddany renowacji w l. 1974-1978 i 1982-1988. W roku 2000 kościół odzyskała parafia św. Jadwigi, która przeprowadziła generalny remont i przywróciła pierwotne wezwanie Św. Mikołaja. W chwili obecnej kościół ponownie pełni przede wszystkim rolę świątyni pogrzebowej.
Warto zobaczyć
Najstarsza XIII-wieczna budowla nie zachowała się. Dwa istniejące gotyckie portale pochodzą z XIV stulecia. Okazały portal główny, wykonany częściowo z czerwonego piaskowca posiada misterną dekorację roślinną głowic kolumn i łuków archiwolty. Nad portalem znajduje się rzeźba przedstawiająca czaszkę. Nad nią łaciński napis Momento Mori.
Zachowane na zewnętrznych elewacjach kościoła liczne epitafia i tablice z XVI-XIX w. Do najcenniejszych należą nagrobki całopostaciowe, np. nagrobek pastora Caspara Polo ( z klepsydrą, zmarł z 1512 r.), dwuletniej Barbary Grichner (zm. 1595 r.) i miejscowego historyka Carla Wilhelma Peschela (zm. 1852 r.) XVII-wieczny cenotaf poświęcony Janowi Zygmuntowi Steimbergowi.
Kościół otacza cmentarz, na którym znajduje się 14 mauzoleów rodzinnych. Pochodzą one z XIX w. i mają klasycystyczne, neoromańskie i neogotyckie fasady. Na murze cmentarnym liczne tablice i epitafia.
[dariuszfaranciszek wg ]

Widok z okolicy obecnej ulicy Legnickiej na kościół św. Mikołaja.