Epitafia i nagrobki

Kościół św. Antoniego

Evangelische Kirche

Kościół filialny św. Antoniego - świątynia została wzniesiona z kamienia i cegły około 1524r. Jest to gotycka, jednonawowa budowla zorientowana o rzucie prostokątnym. Na zachodniej osi założenia znajduje się czworoboczna wieża z przyporami, której górna kondygnacja przechodzi w ośmiobok . Przykryta jest ona stromym, ostrosłupowym dachem ceramicznym. Otwory okienne i główny portal wejściowy w wykroju półpełnym . W części nawowej, dach ceramiczny, dwuspadowy. Kościół był kilkakrotnie przebudowany w ...
Kościół filialny św. Antoniego - świątynia została wzniesiona z kamienia i cegły około 1524r. Jest to gotycka, jednonawowa budowla zorientowana o rzucie prostokątnym. Na zachodniej osi założenia znajduje się czworoboczna wieża z przyporami, której górna kondygnacja przechodzi w ośmiobok . Przykryta jest ona stromym, ostrosłupowym dachem ceramicznym. Otwory okienne i główny portal wejściowy w wykroju półpełnym . W części nawowej, dach ceramiczny, dwuspadowy. Kościół był kilkakrotnie przebudowany w XVII i XIX wieku. Jednak najpoważniejszych zniszczeń obiekt doznał w trakcie działań wojennych w 1945r. Całkowitej odbudowy świątyni dokonano dopiero w latach 1968-1969. Z założenia przedwojennego nie odbudowano kompletnie zniszczonej , XVII - wiecznej sali szachulcowej , która stanowiła dobudówkę części nawowej od strony wschodniej . W skromnie urządzonych wnętrzach oraz murach kościoła zachowały się liczne ka,ienne nagrobki i epitafia z XVII i XVIII wieku. Szczególnie interesujące są nagrobki całopostaciowe Doroty i Hieronima von Brauchitschów z lat 1610-1615 . (Tomasz Mietlicki) .

Kościół filialny św. Antoniego w Oborze.
    Dwór, kościół ewangelicki - obecnie św. Antoniego, zajazd Heinricha ...