Dwór w Oborze Średniej (dawny)

Schloss Mittel Oberau

XVIIIw.
Nie istnieje

W centrum wsi, niedaleko kościoła, znajdują się ruiny dawnego XVIII-wiecznego dworu wzniesionego zapewne na miejscu wcześniejszego założenia. Z zachowanych fragmentów ścian wynika, iż był to dwukondygnacyjny budynek o rzucie zbliżonym do litery L, z amfiladowym układem pomieszczeń. Całość była pokryta ceramicznym, czterospadowym dachem (wg. Henryka Rusewicza) .W XIX wieku właścicielem dworu i rozległego majątku, którego pozostałość można jeszcze oglądać był hrabia Stephan zu Stolberg - Wernigerode ...
W centrum wsi, niedaleko kościoła, znajdują się ruiny dawnego XVIII-wiecznego dworu wzniesionego zapewne na miejscu wcześniejszego założenia. Z zachowanych fragmentów ścian wynika, iż był to dwukondygnacyjny budynek o rzucie zbliżonym do litery L, z amfiladowym układem pomieszczeń. Całość była pokryta ceramicznym, czterospadowym dachem (wg. Henryka Rusewicza) .W XIX wieku właścicielem dworu i rozległego majątku, którego pozostałość można jeszcze oglądać był hrabia Stephan zu Stolberg - Wernigerode żyjący w latach 1847-1891. W 1940r. dwór należał do oficera Werhmachtu o nazwisku Storb, który otrzymał go od państwa niemieckiego za zasługi poniesione na polu walki w kampanii wrześniowej 1939 roku przeciwko Polsce (Tomasz Mietlicki) .
- Dwór, wzniesiony w XVIII w., przebudowany w XIX w. Prostokątny, dwutraktowy, dwukondygnacjowy, nakryty czterospadowym dachem łamanym, z powiekami. - Kościół, wzmiankowany w 1361 r. Pierwotny gotycki z końca XV w., powiększony został od wschodu w 1650 r., restaurowany w 1830 r., częściowo zniszczony w 1945 r., odbudowany w 1970 r. Orientowany, murowany, częściowo o konstrukcji szkieletowej, z prostokątnym prezbiterium, z czworoboczną wieżą od zachodu, zachował we wnętrzu płyty nagrobkowe z pocz. XVII w. - FM

Dwór, kościół ewangelicki - obecnie św. Antoniego, zajazd Heinricha ...
    Nieistniejący już dwór w Oborze.