Grabina (946 m n.p.m.)

Grafenstein

Grabina (niem Grafenstein) szczyt 946 m w pn. najwyższej części Gór Sowich. Wyrasta potężnym wałem nad Sokolcem, jako najwyższa kulminacja w wyrównanym, prawie poziomym grzbiecie odchodzącym na pd. zachód od Koziej Rowni. Na pd. wsch. od Grabiny wznosi się jej bliźniacza kulminacja: Koziołki (Ziegensteine) słabo zaznaczona kulminacja 935 m, niższy szczyt Grabiny. Koziołki jest to rozległe wypiętrzone wzniesienie w postaci potężnego wału ze słabo zaznaczonym szczytem i stromymi południowo-zachodnimi ...
Grabina (niem Grafenstein) szczyt 946 m w pn. najwyższej części Gór Sowich. Wyrasta potężnym wałem nad Sokolcem, jako najwyższa kulminacja w wyrównanym, prawie poziomym grzbiecie odchodzącym na pd. zachód od Koziej Rowni. Na pd. wsch. od Grabiny wznosi się jej bliźniacza kulminacja: Koziołki (Ziegensteine) słabo zaznaczona kulminacja 935 m, niższy szczyt Grabiny. Koziołki jest to rozległe wypiętrzone wzniesienie w postaci potężnego wału ze słabo zaznaczonym szczytem i stromymi południowo-zachodnimi i południowo-wschodnimi zboczami, wznosi się w najwyższej części Gór Sowich, na zakończeniu rozległego, spłaszczonego grzbietu, odchodzącego od Koziej Równi w kierunku południowo-zachodnim. Wyrasta w niewielkiej odległości od bliźniaczej, wyższej o 10 m kulminacji Grabiny, położonej na grzbietowej płaszczowinie po północno–zachodniej stronie. Wyrównana powierzchnia szczytowa wzniesienia oraz minimalna, prawie niewidoczna różnica wysokościowa między wierzchołkami powodują, że szczyty wzniesień są trudne do określenia. Zbocza południowo-zachodnie, południowo-wschodnie i wschodnie są strome i opadają: południowo-zachodnie w kierunku Sokolca a południowo-wschodnie i wschodnie w kierunku doliny Jugowskiego Potoku. Wschodnim zboczem wzniesienia na wysokości 650–750 m trawersuje droga lokalna prowadząca z Sokolca i Jugowa przez Przełęcz Jugowską do Pieszyc. Położenie wzniesienia, kształt i wyraźna rozciągnięta część szczytowa z niewyraźnie podkreślonym wierzchołkiem, czynią wzniesienie rozpoznawalnym w terenie

Chyba Grabina?
    Góry Sowie. Rymarz. Stok Narciarski Jugów Park