Dom parafialny (kaplica)

Kościół Narodzenia NMP

Kath. Kriche

Historia parafii i kościoła parafialnego Narodzenia NMP w Małomicach -: Z inicjatywy augustianów w Rudawicy zbudowano kościół (1376 r.), do tej parafii włączono również Małomice. Mimo iż właściciele Małomic oraz niektórzy mieszkańcy przeszli w okresie reformacji na protestantyzm, garstce katolików udało się zachować ciągłość istnienia parafii. Rozwój miejscowości, zwiększenie liczby ludności wyznania rzymskokatolickiego spowodowały podjęcie decyzji o utworzeniu ośrodka duszpasterskiego w Małomicach ...
Historia parafii i kościoła parafialnego Narodzenia NMP w Małomicach -: Z inicjatywy augustianów w Rudawicy zbudowano kościół (1376 r.), do tej parafii włączono również Małomice. Mimo iż właściciele Małomic oraz niektórzy mieszkańcy przeszli w okresie reformacji na protestantyzm, garstce katolików udało się zachować ciągłość istnienia parafii. Rozwój miejscowości, zwiększenie liczby ludności wyznania rzymskokatolickiego spowodowały podjęcie decyzji o utworzeniu ośrodka duszpasterskiego w Małomicach i budowie domu katolickiego z dużą kaplicą (zakończenie budowy -1872 r.). Wiernym służyli księża dojeżdżający z Rudawicy (5 km). Rosnące potrzeby skłoniły miejscowych katolików do budowy kościoła halowego , trzynawowego -trwała ona tylko rok. Już w1929 r. świątynię konsekrował bp Valentinus jako kościół filialny Rudawicy pw. Świętej Rodziny. Samodzielna parafia została erygowana po II wojnie światowej w 1948 r. dzięki zabiegom ks. Wiktora Zabiegło, pierwszego powojennego duszpasterza. Konieczną ze względu na wzrost liczby wiernych rozbudowę kościoła rozpoczął po długim oczekiwaniu na zgodę w 1984 r. ks. proboszcz Stanisław Zimny, a dokończył w 1992 r. ks. Alojzy Budnik, mianowany proboszczem w 1990 r. Wg.

Małomice
    Katolicki kościół ze szkołą i ul. Kościuszki w Małomicach