Wnętrza dworu

Dwór renesansowy - wybudowany w latach 1627-32 w miejscu, w którym stał kiedyś Gródek Bobrzan a później wieża rycerska. Obecnie jest to trzyskrzydłowe założenie z kurtynowym murem od strony południowej z podcieniami arkadowymi w skrzydłach wschodnim i północnym. W skrzydle wschodnim, od strony dziedzińca zachował się piękny, renesansowy portal. W tym samym skrzydle, na pierwszym piętrze można zobaczyć fragmenty drewnianego, malowanego stropu. Również w murze kurtynowym umieszczono portal ozdobiony ...
Dwór renesansowy - wybudowany w latach 1627-32 w miejscu, w którym stał kiedyś Gródek Bobrzan a później wieża rycerska. Obecnie jest to trzyskrzydłowe założenie z kurtynowym murem od strony południowej z podcieniami arkadowymi w skrzydłach wschodnim i północnym. W skrzydle wschodnim, od strony dziedzińca zachował się piękny, renesansowy portal. W tym samym skrzydle, na pierwszym piętrze można zobaczyć fragmenty drewnianego, malowanego stropu. Również w murze kurtynowym umieszczono portal ozdobiony tarczami herbowymi. Całość wraz z przyległymi zabudowaniami stanowi czysty przykład renesansowej architektury, jeden z niewielu na Dolnym Śląsku. Wg.

Kominek. Tynki jeszcze w dośc dobrym stanie.
    Dwór w Maciejowcu. Fragment ocalałego, oryginalnie malowanego ...