Kościół Narodzenia NMP

Katholische Kirche

Historia parafii i kościoła -: Kościół parafialny wspomniany w rejestrze świętopietrza z 1447 r. w archiprezbiteracie oleskim. Istniejący od XVII w. drewniany , został przeniesiony do Ciasnej w 1934 r., a w Bodzanowicach wybudowano w tymże roku nowy, murowany. W kościele znajdują się cenne zabytki, m.in. gotycka Madonna tronująca z 1380 r., z kościoła w Sadowie, 5 rzeźb z tryptyku XV-wiecznego , chrzcielnica w kształcie kuli ziemskiej oplecionej przez ...
Historia parafii i kościoła -: Kościół parafialny wspomniany w rejestrze świętopietrza z 1447 r. w archiprezbiteracie oleskim. Istniejący od XVII w. drewniany , został przeniesiony do Ciasnej w 1934 r., a w Bodzanowicach wybudowano w tymże roku nowy, murowany. W kościele znajdują się cenne zabytki, m.in. gotycka Madonna tronująca z 1380 r., z kościoła w Sadowie, 5 rzeźb z tryptyku XV-wiecznego , chrzcielnica w kształcie kuli ziemskiej oplecionej przez węże z XVIII w. Wg. .

Bodzanowice. Widoczny grób strzelca Paula Gruna z 11 pułku strzelców ...
    Bodzanowice. Kościół, cmentarz z pomnikiem wojennym, obóz kobiecy ...