Cmentarz przykościelny

Kościół Wniebowzięcia NMP

Katholische Kirche Ottmunth

XIViXIXw.

Kościół parafialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Otmęcie stanowi jeden z ciekawszych obiektów sakralnych w Krapkowicach. Pierwszy kościół był prawdopodobnie drewniany. W początku XIV wieku zbudowano kościół murowany, gotycki, połączony z zamkiem. Pierwsze wzmianki o kościele pochodzą z 1223 roku. Od 1302 roku był pod patronatem Cystersów z Jemielnicy, natomiast w latach 1534 - 1638 w posiadaniu protestantów. Kroniki kościelne wspominają, że w 1732 roku ówczesna właścicielka Otmętu Magdalena ...
Kościół parafialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Otmęcie stanowi jeden z ciekawszych obiektów sakralnych w Krapkowicach. Pierwszy kościół był prawdopodobnie drewniany. W początku XIV wieku zbudowano kościół murowany, gotycki, połączony z zamkiem. Pierwsze wzmianki o kościele pochodzą z 1223 roku. Od 1302 roku był pod patronatem Cystersów z Jemielnicy, natomiast w latach 1534 - 1638 w posiadaniu protestantów. Kroniki kościelne wspominają, że w 1732 roku ówczesna właścicielka Otmętu Magdalena von Larisch, sprzedała parafii wieżę zamkową. Wtedy to został wybudowany nowy korpus pomiędzy nią a gotyckim prezbiterium. W 1902 roku powiększono kościół przez wzniesienie prezbiterium. W 1945 roku spalony. Odbudowany w stylu neobarokowym rok później, dzięki staraniom proboszcza ks. Prałata Franciszka Duszy. Konsekrowany 15 sierpnia 1946 roku. W następnych latach stopniowo wyposażony i malowany. Nowy ołtarz główny konsekrowany 1964 roku. Z dawnej świątyni zachowała się jedynie gotycka wieża z kamienia łamanego oraz nieliczne elementy architektury z XIV-wiecznej wykorzystane jako wsporniki. Kościół otoczony jest murem kamiennym wybudowanym z przełomie XVI i XVII wieków. Na uwagę zasługują również renesansowe płyty nagrobne Jerzego Buchty (właściciela Otmętu zmarłego w 1608r.) oraz Fryderyka Czettricz von Kinsberg (zm. 1610r.). Przy kościele znajduje się kaplica z połowy XIX w. murowana, neogotycka. Kościół otoczony jest murem kamiennym z przełomu XVI i XVII wieku. Wg. .

Kościół i zamek w Otmęcie na ilustracji z Silesia in Compendio ...
    Ruiny zamku Otmęt.