Synagoga (dawna)

Synagoge

Synagoga w Głubczycach (niem. Synagoge in Leobschütz) - synagoga znajdująca się w Głubczycach, przy ówczesnej König Ottokarstrasse (u zbiegu ul.Kochanowskiego i Koszarowej)
Synagoga została zbudowana w 1865 roku; była w tamtych latach największym budynkiem w mieście. W zależności od źródła synagoga została zniszczona w roku 1927 lub podczas nocy kryształowej z 9 na 10 listopada 1938 roku. Eleonora Bergman w książce "Nurt mauretański w architekturze synagog" opowiada się za tą pierwszą datą.
Murowany budynek synagogi został wzniesiony na planie prostokąta, w stylu mauretańskim. Nieznany jest dokładny wystrój synagogi, jednak jej elewacja frontowa była prawie idealną repliką synagogi Tempelgasse w Wiedniu projektu Förster . Wg.

Drzeworyt Nowej Synagogi, na stronie tytułowej ilustrowanej gazety ...
    Głubczycka synagoga w XIX wieku.