Dzwonnica

Pomnik pamięci dawnych mieszkańców

Mauzoleum

Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego

Kościół ewangelicki

XIII w.

Kościół Podwyższenia Krzyża Św. jest to kościół romański, którego początki sięgają pierwszej połowy XIII wieku, być może czasów, kiedy tą częścią Łużyc władał książę Henryk Brodaty (1202-1239). Warto nadmienić, że jest to jedna z nielicznych budowli z tego okresu zachowanych w województwie lubuskim. W swojej historii kosciół był wielokrotnie przebudowywany i remontowany. Począwszy od okresu średniowiecza (XV w.), poprzez czasy poźniejsze, kiedy w roku 1654 dostawiono kruchtę, aż do połowy lat 70-tych ...
Kościół Podwyższenia Krzyża Św. jest to kościół romański, którego początki sięgają pierwszej połowy XIII wieku, być może czasów, kiedy tą częścią Łużyc władał książę Henryk Brodaty (1202-1239). Warto nadmienić, że jest to jedna z nielicznych budowli z tego okresu zachowanych w województwie lubuskim. W swojej historii kosciół był wielokrotnie przebudowywany i remontowany. Począwszy od okresu średniowiecza (XV w.), poprzez czasy poźniejsze, kiedy w roku 1654 dostawiono kruchtę, aż do połowy lat 70-tych XX stulecia, gdy został odbudowany z ruiny, w którą popadł po 1945 roku. Jest to budowla jednonawowa, na planie prostokąta, zbudowana z kamienia polnego i cegieł użytych do obramień otworów okiennych. W południowej ścianie nawy uskokowy, kamienny portal zdobią ceramiczne płytki z motywem romańskich rozet. Trzy okna zachowały kształt z okresu budowy świątyni - środkowe w apsydzie i dwa w północnej ścianie nawy. Wnętrze nakrywa płaski strop, apsydę sklepienie konchowe. W przedsionku znajduje się tablica nagrobna z wizerunkiem (prawdopodobnie) fundatora.
- Prostokątna dzwonnica z XV wieku, zbudowana z kamienia, usytuowana w linii muru otaczającego kościół.
- Mur wokół kościelnego placu, zbudowany w 1882 roku z kamienia polnego i częściowo z cegły. Wg. .

Biedrzychowice Dolne - koścół, dwór, piekarnia.