Ogród Sztuk

Pawilon wystawowy (dział przyrodniczy)

Figura Assunty

Muzeum Miejskie

Budynek wybudował Aleksander Gruschwitz dla syna Alfreda, później kupił go handlarz skórami August Woysch. Po wojnie stał się siedzibą muzeum.
Pierwsze Muzeum regionalne powstało w Nowej Soli w 1916 roku staraniem ówczesnego dyrektora zakładów metalurgicznych E. Glaesera. Urządzone zostało w budynku przy ulicy Witosa 12. Po wojennej przerwie, kiedy część eksponatów zaginęła, placówkę otwarto ponownie w 1947 roku, a inicjatorem i organizatorem tego był nauczyciel A. Fudalej. W 1950 roku muzeum przeniesione ...
Pierwsze Muzeum regionalne powstało w Nowej Soli w 1916 roku staraniem ówczesnego dyrektora zakładów metalurgicznych E. Glaesera. Urządzone zostało w budynku przy ulicy Witosa 12. Po wojennej przerwie, kiedy część eksponatów zaginęła, placówkę otwarto ponownie w 1947 roku, a inicjatorem i organizatorem tego był nauczyciel A. Fudalej. W 1950 roku muzeum przeniesione zostało do obecnej siedziby. Muzeum gromadzi eksponaty związane z historią miasta i regionu, a także zabytki sztuki pochodzące z tych okolic. Wymieniona tematyka znajduje odbicie w ekspozycjach stałych i czasowych. Ponadto prezentowana jest wystawa obrazująca środowisko przyrodnicze rzeki Odry. [Źródło: Informator Muzeum Miejskiego w Nowej Soli, patrz dział "Szczypta historii".]

Muzeum w Nowej Soli.
    Nowa Sól na pocztówce z lat 80. Pomnik Braterstwa Broni, pl. Powstańców ...