Kozie Siodło (885 m n.p.m.)

Falkenberger Ladestatt

Przełęcz Kozie Siodło (niem. Falkenberger Ladestatt) - przełęcz na wysokości 885 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce w Sudetach Środkowych w Górach Sowich.
Przełęcz położona na północny zachód od Jugowa, na obszarze Parku Krajobrazowego Gór Sowich, w środkowo-południowej części Gór Sowich, po południowo-wschodniej stronie od Wielkiej Sowy.
Przełęcz górska, stanowiąca wyraźne, rozległe, dość głęboko wcięte obniżenie, o łagodnych zboczach i stromych podejściach, wcinające się w gnejsowe podłoże, ...
Przełęcz górska, stanowiąca wyraźne, rozległe, dość głęboko wcięte obniżenie, o łagodnych zboczach i stromych podejściach, wcinające się w gnejsowe podłoże, oddzielając wzniesienie Wielkiej Sowy (1015 m n.p.m.) od Koziej Równi (930 m n.p.m.). Obszar przełęczy w całości porośnięty jest lasem świerkowym regla dolnego. Do przełęczy dochodzi z Sokolca leśna droga "Półkorcowa Droga". Za wikpedią.

Przełęcz Kozie Siodło przy drodze w kierunku Wielkiej Sowy.
    Wiata na przełęczy Kozie Siodło.