Cmentarz

Pomnik poległych w I i II wojnie światowej

Kościół św. Michała Archanioła

Zabytkowy kościół św. Michała Archanioła wzmiankowany był już w 1447 r. Istniejąca obecnie murowana świątynia późnobarokowa została wzniesiona w latach 1782-84. Posiada wyodrębnione prezbiterium o półkolistym zamknięciu oraz kwadratową wieżę od zachodu.
Elewacja zachodnia, z lekko występującą do przodu wieżą, jest zwieńczona murami attykowymi ze spływami.
Zbudowana przy kościele neogotycka kaplica grobowa pochodząca z początku XX w. kryje szczątki Löwencronów i Garnierów - właścicieli dóbr turawskich. ...
Zbudowana przy kościele neogotycka kaplica grobowa pochodząca z początku XX w. kryje szczątki Löwencronów i Garnierów - właścicieli dóbr turawskich. dariuszfaranciszek°
W kościele z inicjatywy ks. Jankowskiego i prawdopodobnie fundacji, stanął w 1908 r. ołtarz z dużymi marmurowymi figurami św. Kazimierza i Stanisława Kostki - polskich patronów młodzieży, powołań duchowych i pogłębionej wiary. Prawdopodobnie w tym samym roku zbudowano też w kotorskiej świątyni, ambonę finezyjne wyrzeźbioną w jasnym marmurze, w której ikonografii podkreślono jedność myśli i symboliki staro i nowotestamentowej. Za:

Kościół św. Michała Archanioła, gospoda von Th. Foegelle oraz ...
    Kotórz Wielki