Szkoła Słoneczna

Zespół Szkół w Bielawie

Technikum Włókiennicze, Preußische Fachschule für Textilindustrie

Budynki przy skrzyżowania ulicy Żeromskiego i Bohaterów Getta, to dawna fabryka Juliusa Neugebauera, przejęte przez nowe, hitlerowskie, władze miasta w 1938 r., część wyburzono, pozostałe przebudowano na siedzibę (powiatową ?) hitlerowskiej organizacji związkowej Niemiecki Front Pracy (Deutsche Arbeits Front). Uroczystość otwarcia uświetniła delegacja DAF z jego przewodniczącym Robertem Ley'em. Za budynkami przy ulicy Żeromskiego i Bohaterów Getta znajduje się okazały budynek, do którego przeniesiono Pruską Szkołę Zawodową Przemysłu Włókienniczego z pierwotnej siedziby przy dzisiejszej ul. 3 Maja 48, w styczniu 1929 r. Dawny budynek mieszkalny z 1908 r., należący do zadłużonej firmy Friedrich Wendt & Soehne, przejęty przez miasto w drodze licytacji w 1927 r., został przebudowany i rozbudowany (marzec-grudzień 1928 r.). Już w styczniu 1929 r. rozpoczęły się pierwsze zajęcia uczniów w nowej siedzibie, a jej uroczyste poświęcenie odbyło się 18 marca1929 r. Pierwotny adres tego budynku, to nowo utworzona ulica Neuewebschulstr. 2 (dzisiejsza ul. Przemysłowa), teraz to Szkoła Słoneczna ul. Żeromskiego 41 a. Po II WŚ Oba obiekty połączono, tworząc Technikum Włókiennicze z internatem.
Strona szkoły; Na podstawie kom. SyG ; zebrał Krzysztof Bach/

Dawna Preußische Fachschule für Textilindustrie, obecnie Szkoła ...
Budynki dawnej fabryki Neugebauera po przebudowie. Z szyldu i ...

Pracownicy i uczennice Technikum Włókienniczego w oknie stołówki ...
Jest to stop klatka z video. Szkoły jeszcze nie zasłaniały drzewa. ...
Budynek Nr 41 - Zdjęcie sklejone z dwóch plików.
Zespół Szkół w Bielawie Preußische Fachschule für Textilindustrie
Ul. Żeromskiego 41. Fragment boiska szkolnego. W głębi pierwszy ...
Ul. Żeromskiego 41. Zespół Szkół Zawodowych
Zmodernizowane boiska szkolne. W głębi budynki szkolne (po byłej ...
Zmodernizowane, wielofunkcyjne boisko szkolne. Na drugim planie ...

Szkoła Słoneczna

Dolny Śląsk / Powiat dzierżoniowski / Bielawa / ul. Żeromskiego Stefana 41 / Zespół Szkół w Bielawie 41a