Kamieniołom dolomitu

Eksploatacja dolomitu z kamieniołomu „Rędziny” prowadzona jest od początku ubiegłego stulecia, a od 1956 r. przez Jeleniogórskie Kopalnie Surowców Mineralnych. Wyrobisko ma charakter stokowo-wgłębny. Eksploatacja prowadzona jest selektywnie, systemem ścianowo-zabierkowym przy wykorzystaniu materiałów wybuchowych. Urobek ładowany jest ładowarką na samochody samowyładowcze i przewożony do zakładu przeróbczego celem wstępnego przekruszenia. Następnie materiał kierowany jest na jedną z dwóch linii produkcyjnych: ...
Eksploatacja dolomitu z kamieniołomu „Rędziny” prowadzona jest od początku ubiegłego stulecia, a od 1956 r. przez Jeleniogórskie Kopalnie Surowców Mineralnych. Wyrobisko ma charakter stokowo-wgłębny. Eksploatacja prowadzona jest selektywnie, systemem ścianowo-zabierkowym przy wykorzystaniu materiałów wybuchowych. Urobek ładowany jest ładowarką na samochody samowyładowcze i przewożony do zakładu przeróbczego celem wstępnego przekruszenia. Następnie materiał kierowany jest na jedną z dwóch linii produkcyjnych: do produkcji nawozu lub kamienia na potrzeby Zakładu Wydobycia i Przemiału Dolomitu w Pisarzowicach należącego również do JKSM. Nawóz wytwarzany ze skał dolomitowych należy do najczystszych chemicznie nawozów wapniowych w Polsce. Jest to nawóz wapniowo - magnezowy węglanowy w odmianie 05 (MgO + CaO min. 45%, w tym MgO min. 15%). Na terenie zakładu w Pisarzowicach produkowane są wysoko przetworzone mączki dolomitowe i grysy dolomitowe, które zyskały zastosowanie w chemii budowlanej, branży farb i lakierów, przemyśle chemicznym, hutnictwie szkła, przemyśle ceramicznym, gumowym oraz materiałów izolacyjnych. (materiały własne JKSM)

Kopalnia marmuru
    W Czarnowie na drodze z Grzędzin. W tle widoczny kamieniolom dolomitu.