Fontanna Kula

Skwer Honorowych Dawców Krwi

Skwer Honorowych Dawców Krwi niewielki plac rekreacji na planie, którego głównym elementem jest Pomnik Ku Czci Honorowych Dawców Krwi
Ten niespotykany w innych miastach pomnik, został odsłonięty w czerwcu 2007 r. Na wysokim obelisku umieszczono symboliczną rzeźbę przedstawiającą spracowane ręce trzymające kroplę krwi. Jak informuje tablica umieszczona na pomniku "Człowiek jest wart tyle, ile może pomóc drugiemu". Monument powstał dla uhonorowania tych wszystkich, którzy dzieląc się krwią, czyli ...
Ten niespotykany w innych miastach pomnik, został odsłonięty w czerwcu 2007 r. Na wysokim obelisku umieszczono symboliczną rzeźbę przedstawiającą spracowane ręce trzymające kroplę krwi. Jak informuje tablica umieszczona na pomniku "Człowiek jest wart tyle, ile może pomóc drugiemu". Monument powstał dla uhonorowania tych wszystkich, którzy dzieląc się krwią, czyli darem życia, często ratują życie innym.
Pomnik stoi na skwerze Honorowych Dawców Krwi w sąsiedztwie fontanny, ją samą również warto zobaczyć. Jej najciekawszym elementem jest granitowa kula obracająca się w wodzie.

Bohaterom Honorowym Dawcom Krwi w XXX rocznicę Klubu HDK PCK im. ...
    Pominik oraz plac w 30 lecie Klubu HDK przy O.ZG "Rudna"