Hale fabryczne Refa (nieużytkowane)

Zakład Automatyki i Systemów Elektroenergetycznych Refa

Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken, Państwowa Fabryka Przekaźników Ribau, Zakłady Wytwórcze Refa

W połowie XIX wieku świebodzicki zegarmistrz Gustav Becker założył przy obecnej ulicy Strzegomskiej niewielką fabrykę zegarów (Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken). Już w latach 70. XX wieku był to spory koncern produkujący zegary, posiadający na terenie Świebodzic pięć zakładów produkcyjnych. W głównym zakładzie, przy ul. Strzegomskiej, znajdowała się bardzo precyzyjna szlifiernia szkła zegarowego. W czasie II wojny światowej w fabryce funkcjonował oddział niemieckiej spółki Kontaktwerke, w którym ...
W połowie XIX wieku świebodzicki zegarmistrz Gustav Becker założył przy obecnej ulicy Strzegomskiej niewielką fabrykę zegarów (Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken). Już w latach 70. XX wieku był to spory koncern produkujący zegary, posiadający na terenie Świebodzic pięć zakładów produkcyjnych. W głównym zakładzie, przy ul. Strzegomskiej, znajdowała się bardzo precyzyjna szlifiernia szkła zegarowego. W czasie II wojny światowej w fabryce funkcjonował oddział niemieckiej spółki Kontaktwerke, w którym produkowano m.in. zapalniki do bomb oraz części do samolotów i okrętów podwodnych. W lutym 1945 władze zakładu zdemontowały wartościowe wyposażenie fabryki wywożąc je w głąb Niemiec. Po wojnie fabryka rozpoczęła działalność w dniu 15 maja 1945 roku jako Państwowa Fabryka Przekaźników Ribau (produkowała przekaźniki elektromechaniczne, czasowe, pomocnicze, rtęciowe i aparaturę teatralną). W roku 1947 firma Ribau weszła w skład Państwowej Fabryki Przekaźników i Specjalnych Aparatów Elektrycznych (SAE) i działała jako Zakłady Wytwórcze Aparatury Precyzyjnej (najpierw o numerze A-17, później o nazwie Refa). W roku 1952 produkcję kontaktów przeniesiono do huty Baidon a aparatury oświetleniowej i regulacyjnej do oddziału w Kożuchowie, tym samym Refa stała się jedyną w kraju fabryką specjalizującą się w produkcji przekaźników. Później świebodzicka Refa, razem z m.in. zakładem Lumel (oddział w Żarach) należała do Zjednoczenia Przemysłu Automatyki i Aparatury Pomiarowej - Mera. Kilka lat przez prywatyzacją zakładu (co miało miejsce W roku 1996), działał on już jako spółka akcyjna Refa S.A. Skarb Państwa sprzedał akcje Refy angielsko-francuskiemu koncernowi GEC Alstom. W roku 2004 koncern Alstom sprzedał Refę francuskiemu koncernowi Areva, największemu w Europie dostawcy rozwiązań z dziedziny energetyki atomowej. W roku 2010 zakład dołączył do grupy Schneider Electric. Od tej pory Zakład Automatyki i Systemów Elektroenergetycznych Refa w Świebodzicach działa w ramach spółki Schneider Electric Energy Poland Sp. z o.o.

Petroniusz w oparciu o:
1) Świebodzice. Miasto w cieniu swastyki, Rafał Wietrzyński, Świebodzice 2012,
2) 65 lat świebodzickiej Refy, Sławomir Wiśniewski, Automatyka Elektronenergetyczna nr 3/2010,
3) Historia Elektryki Polskiej, tom IV, Przemysł i instalacje elektryczne, autor zbiorowy Stowarzyszenie Elektryków Polskich, Warszawa 1972r.

Widok na zabudowania fabryczne przedwojennej fabryka zegarów Gustava ...
    Reklama zakładu.
    "Nowoczesna hala produkcyjna". Na fotografii nowy biurowiec dawnej ...
    Nie istniejący budynek "Refy", w tle fragment biurowca obecnej ...
    Neon świebodzickiej "Mery-Refy". Jesień 1978 r.
    Nieistniejący, zabytkowy budynek dawnego zakładu "Refa". Wyburzony ...
    Nieistniejący budynek bramny do fabryki Mera-Refa w Świebodzicach. ...
    Główna hala produkcyjna świebodzickiej "Mery-Refy". Na dalszym ...
    Nieistniejący, historyczny budynek dawnej Refy. Fotografia autorstwa ...
    Nie istniejący budynek dawnej "Refy" z bramą wjazdową od strony ...
    Nieistniejący budynek Refy, przedstawiony na pocztówce wydanej ...
    Wyburzanie głównego budynku świebodzickiej Mery-Refy już w okresie ...
    Widok na zakład przemysłowy "Areva T&D", dawną "Refę" z ul. Strzegomskiej. ...
    Budynek ten, oddany do użytku na początku lat 70-tych, należy ...
    komentarze: 0
    Fabryka widziana od pn-wsch, przeciwnie do http://dolny-slask.org.pl/662136,foto.html?idEntity=522381
    Budynki fabryczne wraz z bramą wjazdową. Z tyłu za budynkami znajduje ...
    komentarze: 0
    Budynki fabryczne, widziane również tu http://dolny-slask.org.pl/6121877,foto.html?idEntity=522381, ...
    komentarze: 0
    Budynki fabryczne dawnej "Refy" widziane tu http://dolny-slask.org.pl/6121880,foto.html?idEntity=522381 ...
    Schneider Electric Polska Sp. z o.o. Budynek przy ulicy Strzegomskiej ...

Zakład Automatyki i Systemów Elektroenergetycznych Refa na innych fotografiach