Daniel Paschasius von Osterberg (1634-1711)

Cmentarz przyzamkowy

Wnętrza zamku

Oranżeria i ogrody (dawne)

Zamek Ratno Dolne

Schloss Rathen

Pierwszym znanym właścicielem zamku rycerskiego na wzgórzu był w 1347 r. Heinrich von Muschzin (późniejszy ród von Mosch). W niemieckiej nazwie – Rathen, chowa się podobne czeskie hrad – gród. Od 1388 r. siedziba rodu von Pannwitz, został zbudowany w XIV wieku na planie prostokąta z masywną wieżą w narożu północno-zachodnim. Za spiskowanie przeciwko królowi Czech Przemysłowi II Otokarowi Pannwitzom zamek odebrano. W latach 1505 -1512 został znacznie rozbudowany i otoczony obwałowaniami przez Ulricha ...
Pierwszym znanym właścicielem zamku rycerskiego na wzgórzu był w 1347 r. Heinrich von Muschzin (późniejszy ród von Mosch). W niemieckiej nazwie – Rathen, chowa się podobne czeskie hrad – gród. Od 1388 r. siedziba rodu von Pannwitz, został zbudowany w XIV wieku na planie prostokąta z masywną wieżą w narożu północno-zachodnim. Za spiskowanie przeciwko królowi Czech Przemysłowi II Otokarowi Pannwitzom zamek odebrano. W latach 1505 -1512 został znacznie rozbudowany i otoczony obwałowaniami przez Ulricha von Hardegg. Około 1563 roku został przebudowany przez kolejnego właściciela - Balthasara von Reichenbach. Od 1613 do 1628 r. właścielem był Carl von Schottendorf, któremu część majątku skonfiskowano, a resztę sprzedał wrocławianinowi Piotrowi Langwies.
W czasie wojny trzydziestoletniej w 1645 roku zamek został zniszczony przez wojska szwedzkie. Około 1675 roku został odbudowany przez Daniela Paschasius von Osterberg, właściciela pobliskich Wambierzyc, który kupił budowlę w 1671 roku i był pomysłodawcą „śląskiej Jerozolimy” w Wambierzycach.
W połowie XIX wieku rezydencja stała się własnością rodziny von Johnston und Krögerborn. Dokonane przez Woldemara von Johnston w 1855 r. i wdowę po nim, Teresę w 1872 r. dalsze przekształcenia budowli ostatecznie zatarły jej dawny układ i nadały obecny wygląd. Ostatnim właścicielem zamku była Iza von Blanckart.
Po 1945 był on użytkowany przez PGR, następnie mieścił się w nim dom wczasowy ZNP, jednak z uwagi na brak remontów sukcesywnie podupadał. Obecnie rezydencja jest własnością prywatną jednak nie poprawiło to jej stanu technicznego. W 1998 r. spłonął dach i stropy. Podjęto pewne prace zabezpieczające, jednak kolejny pożar w ostatnich latach poczynił dalsze szkody. Obecnie w zamku nic się nie dzieje i niszczeje on coraz bardziej. Istniejący kompleks budynków nie jest szczególnie cenny pod względem architektonicznym, jednak niewątpliwie żółta budowla, zwieńczona zachowaną renesansową attyką, malowniczo wygląda na wysokiej skarpie ponad rzeką Prośną.
Wg: i "Schlesien - Land der Schlösser".

Zamek w Ratnie Dolnym w XVIII wieku.