Kamienica nr 5

Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Remonty budynków w pierzei północno-zachodniej rozpoczęto od kamienicy nr 3 (1958-1959). Natomiast opisywaną kamienicę nr 5 wyremontowano w latach 1970-1971. Remont polegał przede wszystkim na modernizacji instalacji oraz detali i elementów architektonicznych. Prace budowlane prowadziło Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane Gospodarki Komunalnej ...
Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Remonty budynków w pierzei północno-zachodniej rozpoczęto od kamienicy nr 3 (1958-1959). Natomiast opisywaną kamienicę nr 5 wyremontowano w latach 1970-1971. Remont polegał przede wszystkim na modernizacji instalacji oraz detali i elementów architektonicznych. Prace budowlane prowadziło Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane Gospodarki Komunalnej w Nowej Soli oraz Ekipa Remontowa Zakładu Gospodarki Komunalnej w Bytomiu Odrzańskim na podstawie dokumentacji sporządzonej przez Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego w Zielonej Górze. W roku 1977 wszystkie fasady poszczególnych pierzei odrestaurowano w oparciu o kolorowy projekt art. Malarza Witolda Cichacza.
/Petroniusz za „Bytom Odrzański – z dziejów i współczesności”, Zeszyty Lubuskie 17, Lubuskie Towarzystwo Kultury, Zielona Góra 1980/

Fragment rynku w Bytomiu Odrzańskim
    Kamienice nr 3, 4 i 5 (od lewej) na Rynku w Bytomiu Odrzańskim ...