Ośrodek szkoleniowy Luftwaffe (dawny)

2000-2002 Zawody modelarskie

Obsługa lotniska, lotnicy, żołnierze

Sala Zgromadzeń Świadków Jehowy (d. hangar)

Lotnisko Brzeg - Skarbimierz (dawne)

Flugplatz Hermsdorf (Brieg)

Istnieje częściowo

W skład kompleksu wchodzą: osiedle mieszkaniowe, płyta lotniska, byłe koszary oraz zaplecze techniczne. Lotnisko powstało na początku XX w. W okresie drugiej wojny było to lotnisko Luftwaffe. W 1945 roku zostało zdobyte przez wojska radzieckie. Po wojnie było wielokrotnie przebudowywane. Było jedną z największych baz lotniczych Wojsk Radzieckich w Polsce. Cały teren zajmował około 6,8 km kwadratowego. Otoczony był podwójnym płotem z drutem kolczastym.
Obecnie część obiektów jest już wykorzystana, głównie bloki mieszkalne, natomiast schrony, budynki koszarowe, więzienie NKWD pozostają niewykorzystane, podobnie jak prawie wszystkie hangary, których jest około 30. Wieża kontroli lotów jest dziś zagospodarowana przez Rejon Dróg.
Na południowym skraju lotniska, po lewej stronie szosy prowadzącej z Pępic do Żłobizny, znajduje się nieużytek porośnięty trawą i krzakami. Jest on otoczony ogrodzeniem z drutu. W tym miejscu w latach II wojny światowej znajdował się obóz pracy – filia obozu Gross-Rosen, w którym więzieni byli m.in. Polacy. Na terenie lotniska od końca 1939 do stycznia 1945 r. istniało prawdopodobnie pięć obozów, w których pracowali i ginęli Żydzi, Polacy, Francuzi, Rosjanie. Po wojnie w okolicach Skarbimierza odkryto mogiłę pomordowanych tam więźniów. Na miejscu obozu 11 listopada 1998r. odsłonięto pamiątkową tablicę. ( )
W lutym 1945 roku – lotnisko wraz z całą infrastrukturą zostało przejęte przez wojska radzieckie, które m.in. wykonywały stąd loty wojskowe nad Festung Breslau. Po wojnie lotnisko i hangar remontowy były używane przez Armię Radziecką. Stacjonowały tu m.in. jednostki 164 Kerczeńskiego samodzielnego pułku lotnictwa rozpoznawczego, 55 Sewastopolskiego samodzielnego pułku śmigłowców (do 1 sierpnia 1989) oraz 871 Pomerańskiego pułku lotnictwa myśliwskiego (przeniesiony w 1989 z Kołobrzegu-Bagicza). Wojska radzieckie wykorzystywały obiekt do wycofania swoich jednostek z Polski w 1993 roku.

W 1993 roku grunt przejął Skarb Państwa, który przekazał go gminie wiejskiej Brzeg (obecnie gmina Skarbimierz). Teren byłej bazy wojskowej oraz znajdujące się na nim obiekty wojskowe szybko uległy procesowi dewastacji. Po przejęciu terenu przez władze samorządowe został przeznaczony na cele cywilne.

Okolicznościowa pocztówka z utworzonej w 1915 roku jednostki Fliegerersatz ...
    Ratusz w Brzegu i samoloty z pobliskiego lotniska w Skarbimierzu.