Sudecka Stacja Terenowa Klubu Przyrodników (d. karczma sądowa)

Gerichtskretscham Berthelsdorf

Drewniano - murowana karczma sądowa w Uniemyślu jest najcenniejszym zabytkiem miejscowości. Powstała w II poł. XVIII w. i należała do dziedzicznych sołtysów. Opuszczona w latach 80. powoli popadała w ruinę. W 2010 r. zajął się nią poznański Klub Przyrodników. Pod okiem konserwatora karczma została zabezpieczona przed dalszą dewastacją i opracowywano dokumentację do odbudowy obiektu. Prace remontowe prowadzono w miarę pozyskiwania środków, głównie z Ministerstwa Kultury i Urzędu Marszałkowskiego. ...
Drewniano - murowana karczma sądowa w Uniemyślu jest najcenniejszym zabytkiem miejscowości. Powstała w II poł. XVIII w. i należała do dziedzicznych sołtysów. Opuszczona w latach 80. powoli popadała w ruinę. W 2010 r. zajął się nią poznański Klub Przyrodników. Pod okiem konserwatora karczma została zabezpieczona przed dalszą dewastacją i opracowywano dokumentację do odbudowy obiektu. Prace remontowe prowadzono w miarę pozyskiwania środków, głównie z Ministerstwa Kultury i Urzędu Marszałkowskiego. Remont kosztował ok. 1 mln zł. Do 2017 roku Klub Przyrodników pozyskał dwie dotacje, za które w sali zrębowej powstaje drewniana podłoga oraz montowane są deski polichromowane, które zamkną salę od góry.

Karczma sądowa w Uniemyślu - właściciel Bertold Grallert.
    Uniemyśl - boczna elewacja dawnej karczmy sądowej