2023 - Przebudowa balkonów

Wnętrza obiektu

Szpital Uzdrowiskowy Jubilat

To okazały, 4 piętrowy budynek posiadający 251 miejsc noclegowych przede wszystkim w pokojach 2 osobowych; są to miejsca I i II kategorii, pokoje typu studio oraz apartamenty z osobnymi sypialniami oraz aneksami kuchennymi możliwość skorzystania z sali gimnastycznej, inhalacji, a także odbywają się tutaj zajęcia z muzykoterapii oraz terapii zajęciowej. Budynek wyposażony jest także parking dla samochodów osobowych.W Jubilacie mieści się Centralna Recepcja Uzdrowiska, w holu której można spokojnie ...
To okazały, 4 piętrowy budynek posiadający 251 miejsc noclegowych przede wszystkim w pokojach 2 osobowych; są to miejsca I i II kategorii, pokoje typu studio oraz apartamenty z osobnymi sypialniami oraz aneksami kuchennymi możliwość skorzystania z sali gimnastycznej, inhalacji, a także odbywają się tutaj zajęcia z muzykoterapii oraz terapii zajęciowej. Budynek wyposażony jest także parking dla samochodów osobowych.W Jubilacie mieści się Centralna Recepcja Uzdrowiska, w holu której można spokojnie wypocząć i zrelaksować się, uzyskać informacje dotyczące Uzdrowiska oraz skorzystać z dostępu do Internetu na multimedialnych stanowiskach przeznaczonych do dyspozycji Gości. Za www. uzdrowisko - lądek. W miejscu gdzie stoi budynek kiedyś (na pewno do 1942 r.) stała villa Rheinbaben (dom tylko dla chrześcijan) właścicielką była Alice von Rheinbaben, widoczny tu . Zamierzeniem Inwestora w 2013 r.jest wprowadzenie nowych usług lecznictwa uzdrowiskowego w Lądku Zdroju poprzez modernizację obiektów oraz zakup nowoczesnej aparatury diagnostycznej, leczniczej i rehabilitacyjnej oraz likwidacja barier architektonicznych.
Obiekt Jubilat jest Szpitalem Uzdrowiskowym z miejscami noclegowymi dla 254 osób w pokojach dwuosobowych i kilku trzyosobowych. Posiada stołówkę z zapleczem kuchennym, salę gimnastyczną i gabinety terapii uzdrowiskowej – kinezyterapii, terapii zajęciowej, muzykoterapii, psychoterapii, inhalacji. W budynku Szpitala Uzdrowiskowego planuje się rozszerzenie usług rehabilitacji leczniczej poprzez wprowadzenie dodatkowo gabinetów hydroterapii – kąpieli leczniczych, hydromasażu, masaży wirowych kończyn, okładów parafinowych i zabiegów Krioterapii ogólnoustrojowej.
Nowe gabinety lokuje się na parterze obiektu z dostępem dla osób niepełnosprawnych zamieszkujących budynek przez dojazd z kondygnacji mieszkalnych istniejącym dźwigiem osobowych i dojście dla pacjentów z zewnątrz bezpośrednio z poziomu terenu. Zakłada się że gabinety hydroterapii obsługiwać będą głównie mieszkańców Jubilata, natomiast z kriokomory korzystać będą zarówno mieszkańcy jak i pacjenci mieszkający w sąsiednich obiektach oraz pacjenci nie będący klientami uzdrowiska.
Planuje się doprowadzenie do gabinetów hydroterapii wody mineralnej, projektowanym przyłączem ze stacją podnoszenia ciśnienia.
W ramach likwidowania barier architektonicznych planuje się przystosowanie 4 zespołów pokoi kuracjuszy (jeden zespół na każdej kondygnacji) dla potrzeb osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Prace zostaną wykonane w 2013 r. przez firmę Wasama. Wartość prac ok.970 tys. Jubilat został wybudowany w latach 70-ych XX w. w stylu modernistycznym, w konstrukcji ram żelbetowych, z pasmowymi oknami i płaskimi dachami. Charakter obiektu tworzą ciągi balkonów obudowane żelbetowymi pasami, ustawionymi pod kątem do ścian zewnętrznych. Budynek jest przykładem dobrej i funkcjonalnej architektury, wymagającej jednak poważnych prac remontowych.
Obiekt składa się z dwóch części połączonych łącznikiem na wysokości 1 piętra:
Blok A - część noclegowa, złożona z części wschodniej i zachodniej, różniących się wysokością poziomów posadzek, ze względu na ukształtowanie terenu, na połączeniu części wschodniej i zachodnie umieszczona jest klatka schodowa z windą elektryczną;
Blok B - część ogólnodostępna – zespół żywienia i sale gimnastyczne.
Blok A ma 5 kondygnacji nadziemnych i częściowe podpiwniczenie z kotłownią gazową. Na kondygnacjach nadziemnych znajdują się następujące pomieszczenia:
- parter : recepcja, pomieszczenia zabiegowe i porządkowe, kawiarnia, sklepik, pokoje kuracjuszy;
- piętra od 1 do 4 są kondygnacjami powtarzalnymi i zawierają : pokoje kuracjuszy, gabinet lekarski, gabinet pielęgniarski, gabinet zabiegowy, sala terapii (dawniej telewizyjna), pomieszczenia socjalne i porządkowe;
- piętro 5: małe poddasze : pomieszczenia techniczne i maszynownia windy.
Blok A posiada 2 wyjścia na zewnątrz. Wejście główne zlokalizowane jest na zachodniej ścianie budynku i prowadzi bezpośrednio do holu z recepcją , klatką schodową i windą hydrauliczną. Drugie, boczne, wejście prowadzi do obudowanej klatki schodowej z windą elektryczną.
Blok B ma 2 kondygnacje nadziemne i częściowe podpiwniczenie. Na parterze znajdują się magazyny kuchni, 2 sale gimnastyczne, pomieszczenia stacji transformatorowej, pomieszczenia techniczne. Pomieszczenia zlokalizowane na pierwszym piętrze, to: jadalnia, kuchnia i pomieszczenia zaplecza kuchennego.

Budowa sanatorium Jubilat. Zrzut z filmu dokumentalnego o uzdrowiskach ...
    Prawdopodobnie końcowe prace przy budowie sanatorium, ale pewności ...