Kopalnia Schweinitz (dawna)

Graf Schweinitz Schacht

Kopalnia Graf Schweinitz funkcjonowała już w XIX wieku. W roku 1879 zaprzestano jej użytkowania. Wówczas rozebrano pomost transportowy przerzucony nad ówczesną drogą z Wałbrzycha do Starego Zdroju. Pomost łączył kopalnię Graf Schweinitz z położoną po sąsiedzku kopalnią Konrad (Conrad). Służył do transportu, za pomocą kolejki łańcuchowej, urobku z kopalni Schweinitz do stacji przeładunkowej znajdującej się przy Konradzie, gdzie węgiel był ładowany do wagonów kolejowych. Budynki dawnej kopalni Graf ...
Kopalnia Graf Schweinitz funkcjonowała już w XIX wieku. W roku 1879 zaprzestano jej użytkowania. Wówczas rozebrano pomost transportowy przerzucony nad ówczesną drogą z Wałbrzycha do Starego Zdroju. Pomost łączył kopalnię Graf Schweinitz z położoną po sąsiedzku kopalnią Konrad (Conrad). Służył do transportu, za pomocą kolejki łańcuchowej, urobku z kopalni Schweinitz do stacji przeładunkowej znajdującej się przy Konradzie, gdzie węgiel był ładowany do wagonów kolejowych. Budynki dawnej kopalni Graf Schweinitz rozebrano w roku 1936. Obecnie jest to teren należący do posesji nr 11 przy ul. Andrzeja Szmidta.
Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Wałbrzych w drugiej połowie XIX wieku. Po lewej kopalnia Schweinitz ...