Prace archeologiczne

Obwód Utrzymania Autostrady A8
Most AOW (rz. Widawa)
Węzeł AOW Wrocław - Psie Pole
Łącznik Długołęka

Autostradowa Obwodnica Wrocławia (A8)

Autostradowa Obwodnica Wrocławia biegnie przez południowo-zachodnie i północno-wschodnie przedmieścia miasta - od węzła Magnice z planowaną trasą S8 z Pragi poprzez węzeł z A4 w Nowej Wsi do węzła Wrocław Psie Pole, gdzie przechodzi w budowaną drogę ekspresową S8 prowadzącą na Łódź i Warszawę. Rolą obwodnicy jest przejęcie ruchu tranzytowego z dróg krajowych nr 5 i nr 8 (przebiegających przez centrum miasta) oraz wyprowadzenie go poza istniejący układ ulic miejskich. Całkowita długość trasy wynosi ...
Autostradowa Obwodnica Wrocławia biegnie przez południowo-zachodnie i północno-wschodnie przedmieścia miasta - od węzła Magnice z planowaną trasą S8 z Pragi poprzez węzeł z A4 w Nowej Wsi do węzła Wrocław Psie Pole, gdzie przechodzi w budowaną drogę ekspresową S8 prowadzącą na Łódź i Warszawę. Rolą obwodnicy jest przejęcie ruchu tranzytowego z dróg krajowych nr 5 i nr 8 (przebiegających przez centrum miasta) oraz wyprowadzenie go poza istniejący układ ulic miejskich. Całkowita długość trasy wynosi 35,4 km. W skład ten wchodzą:
- Łącznik Kobierzyce - 2,394 km,
- Autostrada A8 - Obwodnica Wrocławia - 26,765 km,
- Łącznik Długołęka - 6,235 km.
AOW posiada 7 węzłów drogowych: Węzeł Kobierzyce , Węzeł Wrocław - Południe (A8/A4) , Węzeł Wrocław - Zachód , Węzeł Wrocław - Lotnisko , Węzeł Wrocław - Stadion , Węzeł Wrocław - Północ oraz Węzeł Wrocław - Psie Pole .
Najbardziej charakterystyczny punktem obwodnicy jest Most Rędziński o długości 612 metrów (łączna długość wraz z estakadami dojazdowymi - 1742 m) oraz najwyższym w Polsce pylonem - 122m.
Całkowity koszt budowy obwodnicy wyniósł ok. 3,5 mld zł. czyli tyle ile wynosi roczny budżet Wrocławia. Inwestycja sfinansowana w całości ze środków budżetu państwa.

Mapa przedstawiająca przebieg Autostradowej Obwodnicy Wrocławia ...
    Nowe, wielkie wrocławskie inwestycje na "moment" przed oddaniem ...