Budynek nr 186 -188 (dawny hotel)

Budynek nr 184 (d. zajazd konny)

Budynki nr 184-188 (dawny hotel i restauracja)

Istnieje częściowo

Posiadłość od 1920 roku należała do B. Kiesling, który prowadził Hotel, restaurację oraz zajazd konny. Ów właściciel miał syna oraz dwie córki które były artystkami opery wrocławskiej. Budynek nr 186 był Hotelem, Budynek 184- stodoła - był zajazdem konnym dla gości hotelu. Budynek 188 (obecny Market "JUVI") był restauracją - po wojnie znajdowała się tu świetlica w której odbywały się potańcówki. W latach 50. budynek ten przeznaczono na salę gimnastyczną dla Szkoły nr 53. Po wybudowaniu nowej szkoły ...
Posiadłość od 1920 roku należała do B. Kiesling, który prowadził Hotel, restaurację oraz zajazd konny. Ów właściciel miał syna oraz dwie córki które były artystkami opery wrocławskiej. Budynek nr 186 był Hotelem, Budynek 184- stodoła - był zajazdem konnym dla gości hotelu. Budynek 188 (obecny Market "JUVI") był restauracją - po wojnie znajdowała się tu świetlica w której odbywały się potańcówki. W latach 50. budynek ten przeznaczono na salę gimnastyczną dla Szkoły nr 53. Po wybudowaniu nowej szkoły w 1970 r. lokal ten przeznaczono na bibliotekę publiczną. Biblioteka ta funkcjonowała do lat 90. (informacje: Bartosz Lachowski)

Przedwojenne napisy na stodole gospodarstwa pod nr 184 przy ul.Strachocińskiej.
    Budynek gospodarczy przy ul. Strachocińskiej 184 szuka nowego ...