Biurowiec M.Z.K.

Tablica pamiątkowa

Pomnik techniki - Tramwaj 5N Nr 11

Wystawa dot. historii komunikacji miejskiej w Jeleniej Górze

Miejski Zakład Komunikacyjny w Jeleniej Górze - zajezdnia

Pierwszą linią autobusową była uruchomiona 1 kwietnia 1961 r. linia "0" na trasie: Sobieskiego - plac Bieruta - Świerczewskiego - Wojska Polskiego - Wolności - Pstrowskiego - Karola Miarki - Sobieskiego obsługiwana przez autobusy "San". W miejsce wycofywanych odcinków linii tramwajowej sukcesywnie wprowadzano linie autobusowe a jednocześnie uruchamiano nowe połączenia obejmując obsługą coraz to nowe obszary. Dzisiejszy Miejski Zakład Komunikacyjny, powołany w miejsce Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa ...
Pierwszą linią autobusową była uruchomiona 1 kwietnia 1961 r. linia "0" na trasie: Sobieskiego - plac Bieruta - Świerczewskiego - Wojska Polskiego - Wolności - Pstrowskiego - Karola Miarki - Sobieskiego obsługiwana przez autobusy "San". W miejsce wycofywanych odcinków linii tramwajowej sukcesywnie wprowadzano linie autobusowe a jednocześnie uruchamiano nowe połączenia obejmując obsługą coraz to nowe obszary. Dzisiejszy Miejski Zakład Komunikacyjny, powołany w miejsce Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, obsługuje dwa miasta i 14 miejscowości podmiejskich, integrując obszar silnie zurbanizowanej Kotliny Jeleniogórskiej. Na 26 liniach autobusowych w godzinach szczytu kursuje 63 autobusy przewożąc rocznie około 17,6 mln pasażerów.

MPK tramwaje autobusy - artykuł w Nowinach Jeleniogórskich w cyklu ...
    Jelenia Góra. Budowa Miejskiego Zakładu Komunikacji.