Elektrownia wodna Ławica
Pałac Ławica
Budynek nr 23c

Pałac Ławica

Schloss Labitsch

XVII w

Trzykondygnacyjny pałac z folwarkiem i parkiem powstał w XVII w., jednak w 1886r. został przebudowany w stylu historyzującym. Budowla z narożną wieżą wieloboczną i ryzalitem od strony ogrodu miała pełnić po przebudowie funkcję rządcówki. We wnętrzu zachowana jest do dziś oryginalna stolarka, sztukateria sufitu oraz piec kaflowy w sali reprezentacyjnej. Rezydencja charakteryzuje się dużymi walorami architektonicznymi o cechach manieryzmu niderlandzkiego, jak również elementach typowych dla architektury ...
Trzykondygnacyjny pałac z folwarkiem i parkiem powstał w XVII w., jednak w 1886r. został przebudowany w stylu historyzującym. Budowla z narożną wieżą wieloboczną i ryzalitem od strony ogrodu miała pełnić po przebudowie funkcję rządcówki. We wnętrzu zachowana jest do dziś oryginalna stolarka, sztukateria sufitu oraz piec kaflowy w sali reprezentacyjnej. Rezydencja charakteryzuje się dużymi walorami architektonicznymi o cechach manieryzmu niderlandzkiego, jak również elementach typowych dla architektury Szwajcarii, skąd wywodził się zleceniodawca przebudowy Caefer Scholler. (

Elektrownia wodna widziana z motolotni. Po stronie prawej zespół ...

Pałac Ławica na innych fotografiach