Epitafia i nagrobki

Wnętrza kościoła

Kościół Matki Boskiej Bolesnej

Kościół filialny pod wezwaniem Matki Boskiej Bolesnej

Przy skrzyżowaniu dróg w centrum wsi stoi kościół filialny pod wezwaniem Matki Boskiej Bolesnej z XVI wieku, rozbudowany na początku XX wieku. Kościół składa się z dwóch części. Późnogotyckiej od południa orientowanej, oskarpowanej o oknach ostrołukowych nakrytej dachem czterospadowym. Dwudziestowiecznej dobudowanej od północy dachem dwuspadowym. Nad wejściem północnym wieża wystająca z dachu z hełmem w formie ostrosłupa ośmiobocznego. Obok ...

Przy skrzyżowaniu dróg w centrum wsi stoi kościół filialny pod wezwaniem Matki Boskiej Bolesnej z XVI wieku, rozbudowany na początku XX wieku. Kościół składa się z dwóch części. Późnogotyckiej od południa orientowanej, oskarpowanej o oknach ostrołukowych nakrytej dachem czterospadowym. Dwudziestowiecznej dobudowanej od północy dachem dwuspadowym. Nad wejściem północnym wieża wystająca z dachu z hełmem w formie ostrosłupa ośmiobocznego. Obok kruchty prowadzącej do część gotyckiej znajduje się renesansowa płyta nagrobna z XVII wieku. Wyposażenie wnętrza z początku XX wieku, z tegoż okresu witraże. Przy kościele od zachodu cmentarz z kilkoma nagrobkami współczesnymi.
opis ze strony Świątynie Krainy Łęgów Odrzańskich

Juszczyn - Gospoda, szkoła, pałac, kaplica.