Ostatnio wyszukiwane hasła

słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, powiat s, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser, Shule, oleśnica, wyspa, Lehmwasser, Bartoszowice, Lwówek śląski, Łojowice, orla wroclaw, Jagielno, nowogard, raclawicka, skarbowcow, Carl, Panorama wrocławia, Pełcznica świebodzice, Jelenia Góra, ekonom w, Carl wurbs, Wrocław w roku 1850, Wrocław 1850, lipno, ścinawka średnia, szkoła w je, szkoła w Jeleniej, Miernicza 20, Piechowice, Piastów, Piasto, leszno dworzec, nefrytowa, szkoła w Cieplicach, lubinowa, Kamyk, Zero, swidnica

Zapora w Mietkowie
Autor: janusz50938°, Data dodania: 2015-01-08 00:39:08, Aktualizacja: 2015-01-09 10:42:08, Odsłon: 4108

Krótki rys historyczny.

W 1938 roku rozpoczęto budowę zbiornika na Bystrzycy w Mietkowie. Pierwsze studia przedprojektowe przeprowadzono w latach 1930-34, maksymalną pojemność zbiornika ustalono wtedy no 50 do 60 milionów metrów sześciennych. Miał on poprawić warunki nawigacyjne na Odrze Środkowej będąc elementem systemu zbiorników retencyjnych dla zasilania żeglugi. W kolejnych projektach wykonywanych w latach 1937-41 ustalono pojemność zbiornika na 76 min metrów sześciennych, przy piętrzeniu maksymalnym 174 m.n.p.m.. Prace budowlane trwały od 1937 r. do wiosny 1940 i obejmowły głównie roboty ziemne. Zdjęto humus spod planowanego korpusu zapory, wykopano rowy dla przchwycenia przesięków, usypano odcinek korpusu zapory na północ od lini kolejowej, wybudowano drogę wzdłuż zapory, rozbudowano tory i rampy wyładowcze na stacji Mietków i wykonano około połowy robót ziemmnych na przełożeniu lini kolejowej. Szacuje się, że Niemcy wykonali prace o wartości około 10% całego projektu.

Po wojnie powołano polskie kierownictwo budowy, ale realizację  projektu wstrzymano w 1950 roku. W latach sześdziesiątych powrócono do planów budowy stopnia wodnego w Mietkowie. W maju i czerwcu 1967 roku Dział Studiów Okręgowego Zarządu Wodnego łącznie z oddziałem "Hydroprojektu" we Wrocławiu przygotował pierwsze wyjściowe plany zbiornika. Przewidywano budowę stopnia wodnego z siłownią wodną o mocy 2,2 MW w latach 1970- 75. Inwestycję zaczęto realizować ( jak to wówczas bywało) z opóznieniem dopiero w 1974 roku. Ostatecznie wybudowano niemal 3 kilometrową zaporę ziemną uszczelnioną płytami betonowymi, przy czym zrezygnowano z elektrowni, która funkcjonowałaby tylko latem w czasie spuszczania wody ze zbiornika. Maksymalna wysokość zapory wynosi 18 metrów.

Zbiornik napełniono wodą w 1986 roku zalewając niewielką część wsi Domanice oraz odkrywkową kopalnię kruszywa budowlanego. Głównym zadaniem zbiornika było gromadzenie zapasów wody dla użeglowania drogi wodnej na Odrze w czasie suchego lata i jesieni oraz funkcja przeciwpowodziowa. Zimą utrzymywany jest najniższy stan wody. Od końca lutego rozpoczyna się napełnianie .Maksymalana pojemność zalewu umożliwia zgromadzenie blisko 50% typowego (średniego wieloletniego) rocznego odpływu Bystrzycy. Od połowy lata woda zrzucana jest do rzeki, co trwało do końca okresu żeglugowego na Odrze (30 listopda).

Zdjęcie nr 4

W tym okresie poziom wody obniża się zwykle o kilkanaście cm w ciągu doby. Przy przeciętnym stanie wód jeziora jego poziom wynosi około 70 mln metrów sześciennych, powierzchnia ok. 900 ha, natomiast głębokość osiąga 16 przy zaporze. W czasie fali powodziowej poziom wody może wzrosnąć jeszcze o 1,8 metra gromadząc dodatkowe 5 mln metrów sześciennych wód, osiągając maksymalną powierzchnię 920 ha. Z dna zbiornika wydobywany jest piasek i żwir niezbędny do celów budowlanych. Początkowo planowano, że wydobywanie kruszywa potrwa około 20 lat w wyniku tego pojemność zbiornika miała wzrosnąć z 70 mln metrów sześciennych do 90mln metrów sześciennych. Kryzys w budownictwie i zmniejszenie zapotrzebowania na materiały budowlane, sprawiło jednak  że musiało to potrwać o kilkanaście lat dłużej.

Żródło "Wielka Woda"  Powódż w Świdnicy. Mariusz Kozłowski, Andzrej Stareński. Wydawnictwo Arabuk.

/ Odr / 1 / B (L) / J / /
moose | 2015-01-09 10:41:26
Uporządkowałem artykuł (akapity, podwójne spacje, rozstrzelone wiersze, miniatury z aktywnymi linkami do zdjęć).
Dzięki, miło z Twojej strony.