Pomnik wojenny II (Lasówka)

Cmentarz przykościelny

Kościół św. Antoniego

Kościół w stylu neorenesansowym z piaskowca. Wyróżnia się wysokim, czterospadowym hełmem wieży. Posiada on wyposażenie z czasu budowy, w tym ołtarz główny i dwa boczne - MB i św. Józefa, wszystkie z obrazami patronów. Projekt wykonał mistrz murarski P. Blau z Lewina Kłodzkiego. 25 maja 1911r. położenie kamienia węgielnego przez proboszcza Goetze z Mostowic. Ołtarz boczny i konfesjonał wykonał rzeźbiarz August Klein, roboty malarskie G. Reimann, obaj z Lądka-Zdroju. Poświęcenie kościoła nastąpiło ...
Kościół w stylu neorenesansowym z piaskowca. Wyróżnia się wysokim, czterospadowym hełmem wieży. Posiada on wyposażenie z czasu budowy, w tym ołtarz główny i dwa boczne - MB i św. Józefa, wszystkie z obrazami patronów. Projekt wykonał mistrz murarski P. Blau z Lewina Kłodzkiego. 25 maja 1911r. położenie kamienia węgielnego przez proboszcza Goetze z Mostowic. Ołtarz boczny i konfesjonał wykonał rzeźbiarz August Klein, roboty malarskie G. Reimann, obaj z Lądka-Zdroju. Poświęcenie kościoła nastąpiło 17 września 1912 r. Więcej w Almanachu Ziemi Kłodzkiej z 2012 r str. 63. W sierpniu 2017 r. nieznani sprawcy w nocy z soboty na niedzielę wyłamali drewniane drzwi kościoła i po wejściu do niego wyrwali drzwi drewnianej obudowy tabernakulum pomocniczego. Potem w zakrystii znaleźli klucz do głównego tabernakulum, po czym wyciągnęli z niego naczynia liturgiczne z Najświętszym Sakramentem. Puszki, w których znajdowały się komunikanty rozbili i pozostawili, a dużą Hostię wyciągnęli z monstrancji i zabrali wraz XVIII-wiecznym kielichem mszalnym. Zabrano również relikwiarz wraz z relikwiami św. Antoniego, do którego w kościele w każdy wtorek odprawia się tu nabożeństwo. Z kościoła zginął również odkurzacz, skarbona i aluminiowa drabina. O dziwo złodzieje zostawili posrebrzaną monstrancję i drugi kielich. Uzupeł. Z.Waluś.

Lasówka
    Lasówka trzyobrazkowa pocztówka.