Cmentarz przykościelny

Epitafia i nagrobki

Pomnik wojenny (Barcinek)

Kościół św. Michała Archanioła

XVI w.

Kościół św. Michała Archanioła po raz pierwszy wzmiankowano w 1400 r. Była to mała, bezwieżowa świątynia składająca się z nawy założonej na planie kwadratu, takiegoż prezbiterium oraz zakrystii. Poważną przebudowę przeprowadzili ewangelicy ok. 1600 r. - wybudowano nowe prezbiterium, drugą zakrystię oraz od południa kaplicę z lożą kolatorską. Jest to późnogotycko-renesansowa, dość rozczłonkowana, orientowana budowla. Dwuprzęsłowe prezbiterium przekryte jest sklepieniem krzyżowo-żebrowym, dobudowane ...
Kościół św. Michała Archanioła po raz pierwszy wzmiankowano w 1400 r. Była to mała, bezwieżowa świątynia składająca się z nawy założonej na planie kwadratu, takiegoż prezbiterium oraz zakrystii. Poważną przebudowę przeprowadzili ewangelicy ok. 1600 r. - wybudowano nowe prezbiterium, drugą zakrystię oraz od południa kaplicę z lożą kolatorską. Jest to późnogotycko-renesansowa, dość rozczłonkowana, orientowana budowla. Dwuprzęsłowe prezbiterium przekryte jest sklepieniem krzyżowo-żebrowym, dobudowane wschodnie prezbiterium - krzyżowym, stara zakrystia niskim kolebkowym. Kościół nakryty wysokim dachem dwuspadowym krytym blachą z masywną 8-boczną, drewnianą sygnaturką w jego środkowej partii. Sygnaturkę wieńczy rzadko spotykany na tym terenie hełm rokokowy.Portal południowy ujęty w dwuramienny łuk schodkowy. W drzwiach tego portalu późnośredniowieczne okucia.Z czasów, gdy kościół służył ewangelikom, zachował się zespół kamiennych nagrobków rycerskich z lat 1574÷1580 wśród których wyróżniają się płyty H. v. Zedlitz u. Gersdorf zu Berteldorf, zm. w 1577 r. i jego małżonki Urszuli de domo v. Falkenhain zm. w r. 1593, kamienna chrzcielnica z końca XVI w. oraz drewniana, polichromowana ambona. Nieco późniejsze są polichromowane stalle z 1683 r. oraz polichromowany ołtarz główny z 1727 r. Na XIX w. cmentarzu otaczającym kościół pomnik ofiar I wojny światowej.
dariuszfaranciszek° : Źródło :

Barcinek - fragment miejscowości; w centrum Ewald Hübners Gasthof ...