Kolumna maryjna (fragment)

Epitafia zewnętrzne

Kościół Bożego Ciała

Katholische Kirche

XVII w.

Obecny kościół z pierwszej połowy XVII w. zawiera romańskie mury nawy z pierwszej połowy XIII w. Świątynię rozbudowano w XVIII w., restaurowano w 1852 r. i remontowano w 1963 oraz 2004 r. Założony został na planie krzyża łacińskiego z bocznymi kaplicami od północy i południa. Ponadto kościół ma węższe prezbiterium, wieżę na planie kwadratu wzniesioną w XV w. oraz kruchtę od północy. Nad nawą znajduje się płaski strop, nad prezbiterium i pseudotranseptem sklepienia krzyżowo-kolebkowe ozdobione późnorenesansową ...
Obecny kościół z pierwszej połowy XVII w. zawiera romańskie mury nawy z pierwszej połowy XIII w. Świątynię rozbudowano w XVIII w., restaurowano w 1852 r. i remontowano w 1963 oraz 2004 r. Założony został na planie krzyża łacińskiego z bocznymi kaplicami od północy i południa. Ponadto kościół ma węższe prezbiterium, wieżę na planie kwadratu wzniesioną w XV w. oraz kruchtę od północy. Nad nawą znajduje się płaski strop, nad prezbiterium i pseudotranseptem sklepienia krzyżowo-kolebkowe ozdobione późnorenesansową dekoracją sztukatorską z ok. 1680 roku.
We wnętrzu zachowało się bardzo ciekawe wyposażenie. Należy przede wszystkim do niego epitafium Georga Rudolfa von Czedlitz, starosty głogowskiego. Dzieło to, stworzone przez nieznanego rzeźbiarza ok. 1619 r. jest największym manierystycznym nagrobkiem na Śląsku. W przeciwieństwie do całego kościoła tylko ten zabytek nie został jeszcze poddany konserwacji. Oprócz tego zachowały się także barokowe stiuki z lat 60-tych XVII w., klasycystyczny ołtarz główny, rokokowa chrzcielnica z 1774 r. oraz kilka mniej istotnych płyt nagrobnych z XVI i XVII w. Przed świątynią stoi barokowa kamienna kolumna z figurą MB z 1691. (jagkub)

Brzeg Głogowski, kościół, gospoda Puscha i sklep oraz przystanek ...
    Brzeg Głogowski na karcie pocztowej z początku XX w. Widzimy na ...