Zbór ewangelicki

Evangelische Kirche

Kościół zbudowano w 1819 roku dzięki fundacji Ernsta von Knobelsdorffa, jako murowaną budowlę w stylu klasycystycznym, w miejsce dawnej świątyni konstrukcji szachulcowej z 1743 roku.
Jest to salowy obiekt założony na planie prostokąta z kwadratową, a w górnej kondygnacji ośmioboczną wieżą, zbudowaną po zachodniej stronie, która jest wzmocnioną dwiema szkarpami. Dach naczółkowy nakrywa korpus, zaś wieżę wieńczy ośmioboczny hełm. Drewniany strop w postaci spłaszczonej kolebki, pokryty jest geometryczno-roślinną ...
Jest to salowy obiekt założony na planie prostokąta z kwadratową, a w górnej kondygnacji ośmioboczną wieżą, zbudowaną po zachodniej stronie, która jest wzmocnioną dwiema szkarpami. Dach naczółkowy nakrywa korpus, zaś wieżę wieńczy ośmioboczny hełm. Drewniany strop w postaci spłaszczonej kolebki, pokryty jest geometryczno-roślinną polichromią. Zachowały się także drewniane empory ozdobione malowanymi klasycystycznymi girlandami i wsparte na słupach, które wieńczą kwadratowe kapitele zdobione motywami roślinnymi.
Po II w.ś. przez krótki czas kościół służył katolikom, później pozostawał nieużytkowany, a przez pewien czas mieścił się w nim magazyn Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
W 2. dekadzie XXI w. kościół został poddany remontowi współfinansowanemu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie", w ramach działania "Odnowa i rozwój wsi" na lata 2007-2013 (projekt "Modernizacja zboru poewangelickiego w Letnicy (I etap remont)").

Dawny kościół ewangelicki w Letnicy.
    Widokówka z Letnicy. Budynek 55 z kościołem, sklep, browar i piekarnia.