Cmentarz przykościelny

Kapliczka domkowa

Kościół św. Michała Archanioła

XV w.

Kościół filialny Św. Michała, wzmiankowany w 1319 r., obecny gotycki wzniesiony został w końcu XV w., powiększony o zakrystię i kruchtę w XVI w., zwieńczony sygnaturką w 1743 r., przebudowany w 2. poł. XIX w. Orientowany, murowany, w całości oskarpowany, jednonawowy, z równej szerokości prezbiterium zakończonym trójbocznie. Na elewacjach fragmenty geometrycznej dekoracji sgrafittowej, a od południa portal o bogatej dekoracji maswerkowej. Restaurowany w 2. poł. XIX w., remontowany w latach 1976, 1986, ...
Kościół filialny Św. Michała, wzmiankowany w 1319 r., obecny gotycki wzniesiony został w końcu XV w., powiększony o zakrystię i kruchtę w XVI w., zwieńczony sygnaturką w 1743 r., przebudowany w 2. poł. XIX w. Orientowany, murowany, w całości oskarpowany, jednonawowy, z równej szerokości prezbiterium zakończonym trójbocznie. Na elewacjach fragmenty geometrycznej dekoracji sgrafittowej, a od południa portal o bogatej dekoracji maswerkowej. Restaurowany w 2. poł. XIX w., remontowany w latach 1976, 1986, 1993. Wewnątrz zachowały się gotycka rzeźba Madonny z Dzieciątkiem z XV w., chrzcielnica z 1577 r. oraz ołtarze i prospekt organowy z XVII i XVIII w.

Kościół w Bogdaszowicach w XVIII w.
    Kościół św. Michała w Bogdaszowicach na rysunku F. B. Wernera ...