Izolatorium (dawne)

Budynek X

Sierociniec Ber Seba (dawny)

Powiatowe Centrum Zdrowia
NZOZ Szpital Powiatowy w Kluczborku

Bethanien Krankenhaus

Na początku lat 80-tych XIX wieku z inicjatywy dra Henryka Koellinga i pod jego zarządem została powołana ewangelicko - luterańska fundacja "Betania" diecezji Kluczbork, dzięki której został wybudowany szpital ewangelicki, w następnych latach rozbudowany i poszerzany o nowe oddziały, w których chorych pielegnowały siostry miłosierdzia - diakonisy.
Dla uczczenia założyciela fundacji i Domu Macierzystego Diakonis "Betania" na dziedzińcu szpitalnym został wzniesiony neoklasycystyczny pomnik ...
Dla uczczenia założyciela fundacji i Domu Macierzystego Diakonis "Betania" na dziedzińcu szpitalnym został wzniesiony neoklasycystyczny pomnik - na kilkustopniowej podstawie kwadratowej postument zwieńczony wazą - który stoi do dziś.
Tekst z:

Kluczbork na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Pomnik wojenny ...