Wnętrza kościoła

Plebania kościoła św. Józefa Oblubieńca NMP

Kościół św. Józefa Oblubieńca NMP

Katholische Kirche St. Joseph

Kościół paraf. św. Józefa Oblubieńca w Wąsoszu. Powstał w latach 1893-94, neogotycki, na miejscu wcześniejszego z 1788r. Jednonawowy z pozornym transeptem, mur z cegły licówki, cokół z kamienia, oskarpowany. Gzyms wieńczący, otwory zamknięte łukiem ostrym, w prezbiterium z laskowaniami. Dach nawy dwuspadowy, na prezbiterium i transepcie 3-spadowy, kryty blachą. Od zach. wieża kwadratowa, 3-kondygnacyjna z hełmem stożkowym, przy niej kruchty pod stożkowymi kryte blachą. Na pierwszej kondygnacji wieży ...
Kościół paraf. św. Józefa Oblubieńca w Wąsoszu. Powstał w latach 1893-94, neogotycki, na miejscu wcześniejszego z 1788r. Jednonawowy z pozornym transeptem, mur z cegły licówki, cokół z kamienia, oskarpowany. Gzyms wieńczący, otwory zamknięte łukiem ostrym, w prezbiterium z laskowaniami. Dach nawy dwuspadowy, na prezbiterium i transepcie 3-spadowy, kryty blachą. Od zach. wieża kwadratowa, 3-kondygnacyjna z hełmem stożkowym, przy niej kruchty pod stożkowymi kryte blachą. Na pierwszej kondygnacji wieży figura Chrystusa. Drzwi drewniane z ozdobnymi okuciami. Wewnątrz w nawie czteroprzęsłowej strop podwieszony z fazowanymi malowanymi belkami. W prezbiterium sklepienie krzyżowo-żebrowe na gurtach. Łuk tęczowy ostry. W zakrystii strop drewniany w jodełkę. Ołtarze i ambona neogotyckie. źróło Wybudowany w XV wieku, gotycki, przebudowany w XVII wieku, restaurowany w 1966, w latach 1520-1945 protestancki. Orientowany, jednonawowy, z węższym kwadratowym prezbiterium, murowany, z przyporami i kwadratową wieżą od zach., o grubych kamienno-ceglanych murach z przyporami, wyżej ośmioboczną. Dachy na nawie i prezbiterium dwuspadowe kryte dachówką. Brama, ze słupami kwadratowymi z cegły, z gzymsem wieńczącym, pod daszkiem brogowym. Wieża nakryta ośmiosłupem pod blachą. Drewniane polichromowane empory i loża pd. z XVII wieku na drewnianych słupach z zastrzałami. Wewnątrz sklepienia krzyżowe bez żeber, luk tęczowy pełny, loża kolatorska pn. 1759-1769 drewniana rzeźbiona ażurowo. Ołtarz barokowy drewniany polichromowany; ambona z XVII wieku manierystyczna, rzeźbiona polichromowana.

Kościół św. Józefa Oblubieńca NMP w Wąsoszu.
    Kościół św. Józefa Oblubieńca NMP - plan sytuacyjny.