Góra Ślimacza

Schneckenberg

Istnieje częściowo

Góra Ślimacza (Schneckenberg) - tajemniczy obiekt zaznaczony na planie z końca XIX wieku, znajdujący się w pobliżu ulicy Łukowej w Wałbrzychu. Z planu wynika, że był to kopiec, na szczycie którego rosło drzewo (drzewa?). Na szczyt prowadziła ścieżka wijąca się wokół kopca (stąd wzięła się pewnie jego nazwa). Wokół kopca znajdował się teren porośnięty krzewami. Zarys tego "założenia" widoczny z resztkami kopca widoczny jest na satelitarnej mapie z włączoną opcją "ISOK Cieniowanie". Być może miejsce ...
Góra Ślimacza (Schneckenberg) - tajemniczy obiekt zaznaczony na planie z końca XIX wieku, znajdujący się w pobliżu ulicy Łukowej w Wałbrzychu. Z planu wynika, że był to kopiec, na szczycie którego rosło drzewo (drzewa?). Na szczyt prowadziła ścieżka wijąca się wokół kopca (stąd wzięła się pewnie jego nazwa). Wokół kopca znajdował się teren porośnięty krzewami. Zarys tego "założenia" widoczny z resztkami kopca widoczny jest na satelitarnej mapie z włączoną opcją "ISOK Cieniowanie". Być może miejsce to było w jakiś sposób powiązane ze znajdującą się w niedalekiej odległości "starą" gospodą "zur Plumpe". Ustalenie historii i dokładne przeznaczenia tego miejsca wymaga dalszych badań.

Fragment planu z końca XIX wieku przedstawiającego intrygujący ...

Góra Ślimacza na innych fotografiach