Potok Jodłownik w Kłodzku
Wo
Potok Jodłownik w Wojciechowicach

Potok Jodłownik

Górski potok o długości 8,2 km, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej. Wypływa z południowo-zachodniego zbocza Ostrej Góry poniżej Przełęczy Łaszczowa, na wysokości około 520-540 m n.p.m. W części źródliskowej składa się z kilku drobnych potoczków, biorących początek po obu stronach szosy przechodzącej przez przełęcz. Główny ciek Jodłownika wypływa z obszaru Dolinnych Łąk. Potok w górnym biegu płynie stromą, doliną porośniętą lasem świerkowo-bukowym, której zbocza miejscami przechodzą w małe skalne zręby a ...
Górski potok o długości 8,2 km, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej. Wypływa z południowo-zachodniego zbocza Ostrej Góry poniżej Przełęczy Łaszczowa, na wysokości około 520-540 m n.p.m. W części źródliskowej składa się z kilku drobnych potoczków, biorących początek po obu stronach szosy przechodzącej przez przełęcz. Główny ciek Jodłownika wypływa z obszaru Dolinnych Łąk. Potok w górnym biegu płynie stromą, doliną porośniętą lasem świerkowo-bukowym, której zbocza miejscami przechodzą w małe skalne zręby a w korycie potoku występują małe progi skalne. Na wysokości około 480 m n.p.m. potok opuszcza las i płynie w kierunku południowym, przeważnie wśród łąk i pól uprawnych , a w większej części wzdłuż zabudowań Wojciechowic. W Wojciechowicach w środkowej części swojego biegu potok skręca w kierunku zachodnim a po kilku kilometrach na wysokości wzniesienia Mariańska Górka, skręca na południowy zachód i dalej malowniczą Mariańską Doliną płynie do ujścia do Nysy Kłodzkiej. Przed samym ujściem przepływa przez przemysłową część Kłodzka. Potok uchodzi do Nysy Kłodzkiej w Kłodzku, u stóp Owczej Góry, na wysokości około 295 m n.p.m. Zasadniczy kierunek biegu Jodłownika jest południowo-zachodni. Jest to potok górski zbierający wody z południowych zboczy Grzbietu Wschodniego Gór Bardzkich. Wzdłuż potoku na całej prawie jego długości położona jest miejscowość Wojciechowice. Potok w częściowo jest uregulowany o wartkim prądzie wody. W okresach wzmożonych opadów i wiosennych roztopów stwarza poważne zagrożenie powodziowe. Kilkakrotnie występował z brzegów podtapiając przyległe miejscowości. Dawne nazwy potoku: Konigshainer Bach, Konigshainer Wasser, Bronna Woda, obecnie Jodłownik lub Jodłówka. Za Wikipedią...