Cmentarz i teren przykościelny

Kościół św. Katarzyny

XVI-XIX

Gotycki kościół św. Katarzyny z XVI w. Z kościoła tego pochodzi tryptyk z 1500 r., umieszczony dziś w ołtarzu kościoła Św. Mikołaja w Brzegu
Osada Bąków powstała dzięki księciu wrocławskiemu Henrykowi III Białemu, który podarował Wilgowi z Bąkowa 2 łany ziemi, jako zapłatę za służbę w 1225. Pierwszy kościół, mógł jednak powstać w stuleciu poprzedzającym fundację miejscowości. Obecna świątynia została wybudowana za czasów bp Przecława z Pogorzeli (1341/2-1376), a architektura zabytku świadczy, że ...
Osada Bąków powstała dzięki księciu wrocławskiemu Henrykowi III Białemu, który podarował Wilgowi z Bąkowa 2 łany ziemi, jako zapłatę za służbę w 1225. Pierwszy kościół, mógł jednak powstać w stuleciu poprzedzającym fundację miejscowości. Obecna świątynia została wybudowana za czasów bp Przecława z Pogorzeli (1341/2-1376), a architektura zabytku świadczy, że był on trzykrotnie rozbudowywany. Kościół murowany z kamienia z użyciem cegły jest dwunawową konstrukcją z przeważnie krzyżowo-żebrowym sklepieniem, przedzieloną arkadami filarowymi (3 murowane filary).
Na początku, podobnie jak kościół parafialny w Kucharzowicach znajdował się pod kuratelą komturstwa maltańskiego z Małej Oleśnicy. Z XIV wieku częściowo zachował się witraż, uprzednio mający przedstawiać Jana Chrzciciela i Chrystusa. Z okresu tego pochodzi także, znajdująca się w filarze prezbiterium, wnęka na tabernakulum, ozdobiona rozatami i maswerkiem. Z XIV wieku pochodzi także ostrołukowy portal od płd. kruchty z hermą anioła na sklepieniu. Średniowieczne są także wsporniki murowane zakończone popiersiami świętych: ewangelistów, Katarzyny, Piotra i Pawła a także pewnej nieokreślonej świętej.
Do roku 1945 kościół służył niemieckiej ludności wyznania ewangelickiego, a świątynia nosiła wezwanie Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny. W czasie II wojny światowej kościół uległ znacznej dewastacji, co uniemożliwiało napływającej ludności korzystanie z niego. Elewację zewnętrzną i dach z blachy kościół otrzymał dopiero w 1973 roku, po erygowaniu parafii w Kucharzowicach i przyłączenia do niej Bąkowa.

Wywieziony został w tym czasie z Bąkowa jeden najważniejszych zabytków kościoła. Jest nim późnogotycki tryptyk datowany na rok 1500. Obecnie znajduje się w ołtarzu kościoła św. Mikołaja w Brzegu , a przedstawia Świętą Rodzinę. W bocznych skrzydłach ołtarza znajdują się przedstawienia z życia NMP.
Opis zaczerpnięto ze strony parafii

🇩🇪Bankau / 🇵🇱Bąków