Kamienica nr 82

Gasthaus zur Vorwärtshütte / Wytwórnia Pieczywa Twardego i Produkcja Lizaków

Przedwojenny Gasthaus zur Vorwärtshütte mieścił się na parterze budynku przy obecnej ul. 1 Maja 82 (Waldenburger Str. 11). Do obiektu należała również parterowa przybudówka za budynkiem, rozbudowana (poszerzona) przez ówczesnego właściciela Gustava Klose w roku 1925, w której mieściła się sala taneczna. W roku 1927 gospoda przeszła gruntowną modernizację. W miejscu dawnych pomieszczeń gospody powstały nowe: Billardzimmer, Schänke, Bierzimmer i Weinzimmer, a w miejscu sali tanecznej – Diele.Po II ...
Po II WŚ miejsce po dawnej gospodzie (oraz inny budynek przy ul. 1 Maja 114) zajęły Wałbrzyskie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego nr 1, a dokładniej jeden z oddziałów - Wytwórnia Pieczywa Twardego i Produkcja Lizaków. Na początku lat sześćdziesiątych wytwórnia zatrudniała ponad 40 osób. „Wytwórnia pieczywa prowadzi wypiek pieczywa, stosując jako surowiec podstawowy różne gatunki mąki. Lizaki wytwarza się z odpowiednio barwionych i słodzonych syropów, które po stwardnieniu tworzą gotowe produkty. (...) Produkcja zaplanowana na r. 1961 wynosi: (...) b) wypiek pieczywa – 174 ton, c) produkcja lizaków – 92 ton.”
Obecnie parter budynku jest opuszczony, na wyższych kondygnacjach znajdują się mieszkania.

W styczniu 2023 roku rozpoczął się remont kamienicy. Wymieniona zostanie więźba dachowa i cały dach, zlikwidowane zostganą piwnice, wymienione zostaną okna i drzwi, wyremontowana elewacja i klatka schodowa oraz zamontowana zostanie winda. Łącznie powstanie 12 mieszkań o łącznej powierzchni 600 mkw. Remont ma zakończyć się pod koniec roku.

Źródło:
- pierwszy i trzeci akapit: informacje własne;
- drugi akapit: „Bilans ścieków przemysłowych rejonu m. Wałbrzycha, Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego we Wrocławiu, 1961”

Sobięcin, odcinek ulicy I-maja w części zwanej potocznie "Palestyną". ...
    Sala Taneczna przedstawiona na tym zdjęciu najbardziej pasuje ...
    komentarze: 3
    Budynek przy ulicy 1 Maja nr 82 (między domami nr 84 z lewej http://wroclaw.hydral.com.pl/106400,foto.html ...
    Kamienica 1 Maja 82 w wałbrzyskiej dzielnicy Sobięcin. Przed wojną ...
    Kamienica nr 82 przy ulicy 1 Maja w Sobięcinie.