Szyb Anna (Biały Kamień)

Anna Schacht Weißstein / Szyb Płomienny

Nie istnieje

Szyb Anna od lat 70-tych był nazywany szybem Płomienny. Budynek nadszybia z ostanich lat miał wysokość ok. 8-10 m. nie było maszyny wyciągowej, był tylko kołowrot. Obudowa szybu: mur z cegly. Schodziło się na dół po drabinach. Ok. 20-30 m na dole obudowa mur z cegły. Kilka metrów chodnika i była pompownia wody. Woda byla tłoczona na basen Zagłębia. Upadowa ANNA należała do kop. Thorez - lata 50-te. Zasilanie 3 kv z szybu Jan. Na miejscu był budynek rodzielni i transformatora 3/0.5 kV moc 100 kVA. ...
Szyb Anna od lat 70-tych był nazywany szybem Płomienny. Budynek nadszybia z ostanich lat miał wysokość ok. 8-10 m. nie było maszyny wyciągowej, był tylko kołowrot. Obudowa szybu: mur z cegly. Schodziło się na dół po drabinach. Ok. 20-30 m na dole obudowa mur z cegły. Kilka metrów chodnika i była pompownia wody. Woda byla tłoczona na basen Zagłębia. Upadowa ANNA należała do kop. Thorez - lata 50-te. Zasilanie 3 kv z szybu Jan. Na miejscu był budynek rodzielni i transformatora 3/0.5 kV moc 100 kVA. [Marian Soter]

Szyb Anna Biały Kamień znajdujący się przy ulicy Piasta, znajduje ...
    Wieża szybowa Anna Oryginalny opis zdjęcia: Kopalnia "Thorez" ...