Pomnik Pomordowanych Profesorów Lwowskich

Pomnik odsłonieto 3 października 1964 roku. Inicjatorem budowy był wrocławski ośrodek naukowy. Projekt z czasem przerodził sie w akcję ogólnopolską. Pomnik jest z założenia ku czci polskich pracowników nauki zamordowanych w latach okupacji. Uroczyste przemówienie z okazji odsłoniecia obelisku wygłosił Stanisław Kulczyński zastepca przewodniczącego Rady Państwa i pierwszy rektor Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej. Pomnik jest wizją sceny jaka rozegrała się 4 lipca 1941 roku pod ścianą śmierci ...
Pomnik odsłonieto 3 października 1964 roku. Inicjatorem budowy był wrocławski ośrodek naukowy. Projekt z czasem przerodził sie w akcję ogólnopolską. Pomnik jest z założenia ku czci polskich pracowników nauki zamordowanych w latach okupacji. Uroczyste przemówienie z okazji odsłoniecia obelisku wygłosił Stanisław Kulczyński zastepca przewodniczącego Rady Państwa i pierwszy rektor Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej. Pomnik jest wizją sceny jaka rozegrała się 4 lipca 1941 roku pod ścianą śmierci w piaskowni na Wólce we Lwowie.
bonczek/hydroforgroup/2006 - "Kalendarz Wrocławski 1965"
Autorem pomnika jest Borys Michałowski, wrocławski rzeźbiarz i profesor Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych, a jego dzieło zaliczane jest do ważniejszych przykładów współczesnych rzeźb.
Pomnik przedstawia dwie stylizowane postacie osób w pełnej ekspresji scenie rozstrzelania. Ta część pomnika wykonana jest z masy ceramicznej i umieszczona na postumencie. Cokół obłożony jest marmurowymi płytkami. Tu umieszczono napis: NASZ LOS PRZESTROGĄ.
Inicjatorem budowy pomnika i upamiętnienia zamordowanych naukowców lwowskich było początkowo środowisko naukowe i uczelniane Wrocławia, a także uczelni z Gliwic, później z całej Polski. Utworzono w 1954 roku Międzyuczelniany Komitet Uczczenia Pamięci Lwowskich Pracowników Nauki, który podjął odpowiednie działania, w celu zdobycia funduszy i budowę pomnika.
Odsłonięcie pomnika nastąpiło 3 października 1964 roku, podczas inauguracji roku akademickiego wrocławskich uczelni wyższych. Uroczyste przemówienie wygłosił wówczas Stanisław Kulczyński – ówczesny zastępca przewodniczącego Rady Państwa i pierwszy powojenny rektor Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskie. W 1981 roku zamontowano dodatkowo tablicę, ufundowaną przez senaty szkól akademickich Wrocławia, z inskrypcją zawierającą między innymi nazwiska pomordowanych profesorów.
Za

Pomnik ku czci pomordowanych przez hitlerowców profesorów lwowskich ...