Pomnik żołnierzy 23 Rezerwowego Pułku Piechoty poległych w I wojnie światowej

Ehrenmal des 23. Infanterieregeiments

Pomnik żołnierzy 23 Rezerwowego Pułku Piechoty poległych w I wojnie światowej, znajdował się na placu pomiędzu ul. Konopnickiej i Książąt Opolskich. Obiekt autorstwa architekta Sattler'a i rzeźbiarza Breitenbach'a odsłonięto 16 września 1928 roku. Jego odsłonięcie poprzedzono modlitwą duchownych trzech wyznań: katolickiego, ewangelickiego i judaistycznego. Po modlitwie, pomnik przejął pod opiekę miasta, nadburmistrz Ernst Berger. Ta uroczystość gromadząca tłum ludzi była bardzo patriotycznym wstępem ...
Pomnik żołnierzy 23 Rezerwowego Pułku Piechoty poległych w I wojnie światowej, znajdował się na placu pomiędzu ul. Konopnickiej i Książąt Opolskich. Obiekt autorstwa architekta Sattler'a i rzeźbiarza Breitenbach'a odsłonięto 16 września 1928 roku. Jego odsłonięcie poprzedzono modlitwą duchownych trzech wyznań: katolickiego, ewangelickiego i judaistycznego. Po modlitwie, pomnik przejął pod opiekę miasta, nadburmistrz Ernst Berger. Ta uroczystość gromadząca tłum ludzi była bardzo patriotycznym wstępem do wizyty prezydenta Hindenburga, który na drugi dzień miał odwiedzić Opole.

Pomnik przedstawiał nagiego (prócz hełmu na głowie) niemieckiego żołnierza, ciężko wspartego na dłoni, który zbierał siły do obrony ojczyzny. Całość stała na dość wysokim cokole, na którego froncie widniał pamiątkowy napis. Praktycznie zaraz po zakończeniu wojny pomnik zostal zniszczony.

Pomnik żołnierzy 23 Rezerwowego Pułku Piechoty, w tle nieistniejąca ...
    Prawdopodobnie jest to uroczystość odsłonięcia pomnika, która ...