Rzeźba Kadmosa

Rzeźba Herkulesa

Rzeźba Trytona

Ogród barokowy

Było ich jedenaście i wszystkie znajdowały się w Parku Szczytnickim. Po wojnie udało się odratować cztery. Przed postawieniem na Szczytnikach zdobiły prywatną posesję koło mostu Szczytnickiego. Pochodzą spod dłut różnych rzeźbiarzy, wszystkie jednak reprezentują wysoki poziom wykonania i estetyki. W skład posągów wchodzą postacie Pallas Ateny (w zbroi i hełmie), Rei (z lwem u stóp), Ceres (z muszlą i kwiatami), Pallas Atena (z dłonią na tarczy).
Ze Szczytnik do Warszawy trafiły pozostałe rzeźby Herkulesa, Hermesa, Wenus z Amorem, Flory i Trytona.
b/h/ Na razie przeniosłem opis bonczka - Lekok.

Rzeźby z Ogrodu Barokowego w jakimś lapidarium.