Hotel Halny

Haus Karin, Pension Marienshöh, DW Świdniczanka

Hotel Halny przy ul. A. Mickiewicza nr 10 w Karpaczu to dawny Haus Karin, Pension Marienshöh, Właścicielka, pani Marie Friedensburg, w roku 1909 zachęcała do wizyty: "Villa Marienshöh (Górny Karpacz), w doskonałej, pięknej i dogodnej lokalizacji, w pobliżu głównego wyciągu. Rekomendowane piękne pokoje gościnne na lato i zimę. Pokój śniadań dla szczególnych gości."
W ewidencji zabytków obiekt figuruje jako dom wczasowy Świdniczanka - obiekt należał wówczas do Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkaniowych ...
W ewidencji zabytków obiekt figuruje jako dom wczasowy Świdniczanka - obiekt należał wówczas do Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkaniowych w Świdnicy (inf. moose).
/Piotr Frąszczak - Petroniusz/

Przedwojenna reklama obiektu Villa Marienshöh, obecnie Hotel Halny ...